Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Pompierii români care au contribuit la stingerea incendiilor din Grecia, premiați la revenirea în țară

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 august 2021

Pompierii români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia au fost înaintați în grad, luni, 16 august, la întoarcerea în țară, în cadrul unui eveniment organizat la Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani (CNCCI), relatează Agerpres.

Cei 108 pompieri salvatori care au petrecut 10 zile la misiunea de stingere a incendiilor din insula Evia au fost decorați cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la solicitarea ministrului de Interne, Lucian Bode, și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

La evenimentul de luni au participat premierul Florin Cîțu, ministrul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Participarea României la această misiune, prin efortul dumneavoastră, a întărit şi mai mult relaţiile de prietenie dintre cele două state, iar la nivel internaţional s-a văzut încă o dată că ţara noastră are capacitatea să participe la astfel de misiuni dificile, că este un partener de încredere şi este un furnizor serios şi permanent de protecţie civilă la nivel european”, a spus Lucian Bode, luni, pe platoul CNCCI Ciolpani.

Lucian Bode a menționat raportul privind schimbările climatice, publicat săptămâna trecută de ONU, precizând că dezvăluie magnitudinea unui fenomen extrem de îngrijorător.

Nu putem asista pasivi la aceste evoluţii, ci trebuie să fim pregătiţi cu un răspuns articulat în faţa acestor dezastre care se manifestă din ce în ce mai violent. Suntem datori să nu ne prefacem că nu vedem aceste pericole şi, mai important, să ne pregătim continuu şi să acţionăm ferm şi în timp”, a spus ministrul de Interne.

La rândul lui, premierul Florin Cîțu i-a felicitat pe pompieri, afirmând că românii sunt mândri de ei, și a precizat că autospecialele utilizate în Grecia au fost cumpărate în acest an cu ajutorul fondurilor europene.

Pe bună dreptate, grecii au fost impresionaţi de modul de lucru al pompierilor noştri(…)Dacă investim unde trebuie şi cum trebuie, atunci putem salva vieţi. Vă asigur că aveţi un partener în Guvernul României şi veţi primi sprijinul de care este nevoie pentru dotarea cu tehnică de intervenţie performantă, achiziţionată în mod deosebit din fonduri europene”, a transmis Florin Cîțu.

Pompierii români, lăudați de presa elenă

În timpul misiunii de pe insula Evia din Grecia, pompierii români au atras laude din partea presei elene, relata Digi24 pe 9 august.

Pompierii români care au venit în țara noastră pentru a se lupta cu focul par să provină de pe o altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au procedat la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, au folosit drumuri secundare, unde nu existau mașini, pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate”, scrie publicația fimes.gr, citată de Digi24.

Un alt caz lăudat în presă este cel al lui Andor, un tânăr pompier de 20 ani din Brașov care a aflat de misiunea din Grecia în timp ce era în concediu.

Eram în concediu când am primit anunțul pe grupul de muncă, de la comandant. ”Deseară se pleacă spre București, iar mâine spre Grecia”. L-am sunat imediat și i-am spus că vreau să merg și eu. Văzusem situația din Grecia și mă gândeam la cât de greu trebuie să le fie. În meseria noastră, a salvatorilor, nu există termenul de străin. Suntem oameni și trebuie să ne ajutăm!”, a spus Andor, citat într-o postare pe Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Tânărul a povestit că intervențiile au fost destul de dificile, întrucât terenul era accidentat, iar incendiile puteau apărea oriunde, din cauza căldurii și a vegetației uscate.

E ca o cursă contracronometru. Trebuie să acționăm imediat ca să stingem focul înainte de a se extinde. Vorbim des cu localnicii, sunt impresionați de cum ne-am mobilizat și ne mulțumesc pentru ajutor. Chiar ne-au spus că ne consideră de-ai lor. Cineva ne-a mulțumit chiar în limba română și ne-a oferit apă rece. Astfel de gesturi te copleșesc și îți confirmă că ai ales cea mai frumoasă meserie din lume”, a mai povestit Andor.

În urma ședinței de Guvern din 5 august, premierul Florin Cîțu și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat anunțau că România va trimite o echipă formată din 112 de pompieri și 23 de autospeciale pentru a ajuta la stingerea incendiilor din Grecia, într-un demers unic pentru țara noastră. Într-un final, 108 de pompieri au plecat spre insula Evia vineri, 6 august, și s-au întors înapoi în țară luni, pe 16 august.

Sursă foto: ziarroman.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW