Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Poluare pe Lacul Băneasa. Garda de Mediu face verificări – FOTO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 30 mai 2020 Etichete: , , , , ,

Garda de Mediu din București face verificări la Lacul Băneasa după ce Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a semnalat că apa a fost poluată de o posibilă deversare de păcură.

Primarul municipiului București, Gabriela Firea, a anunțat că a închis stavilarul spre Herăstrău.

Echipa Gărzii de Mediu s-a deplasat la fața locului pentru a face verificări și pentru a dispune măsurile care se impun. Specialiștii urmează să ia probe de apă pentru a determina intensitatea poluării.

„Echipa de permanenta a gărzii de mediu București se deplasează chiar acum la fata locului pentru a verifica aspectele semnalate si pentru a dispune masuri. Specialiștii sistemului de gospodărire a apelor Bucuresti din cadrul ANAR vor preleva probe de apa pentru a determina cosistenta si intensitatea poluatii”, se arată într-un mesaj al Ministerului Mediului.

Andrei Corlan, consilierul comisarului general al gărzii de mediu București, spune că făptașul riscă până la cinci ani de închisoare.

„Comisarii gărzii de mediu s-au deplasat în urma sesizării inspectoratului pentru situații de urgență la fața locului s-au constatat niște irigații de produs petrolier. Am solicitat sprijinul Apelor Române care au venit cu laboratorul pentru a preleva probe și a identifica eventualele substanțe scurse și, totodată, prejudiciul produs mediului. Din analizele preliminare putem spune că nu este vorba de supurare masivă, ca dovadă nu a existat un fenomen de mortalitate piscicolă la nivelul lacului.

Întrucât, la momentul deplasării la nivelul amplasamentului nu a fost nicio persoană care să poată fi indentificată ca autor al faptei, ne-am îndreptat spre proprietarul lacului cărora le-am dispus măsuri de izolare a perimetrului și de ecologizare. Acestea au răspuns prompt după cum se poate vedea și în imagini. Au izolat zona de deversare și se acționează chiar în timp ce noi vorbim cu absorbant pentru a ecologiza lacul. În urma rezultatului analizelor primite de la laboratorul Apelor Române și a substanțelor care se vor identifica cu ocazia acestor rezultate, vom demara o anchetă pentru a identifica ce posibili generatori avem în zonă care să fi produs un astfel de fenomen

În funcție de substanțele care sunt deversate, dacă acele substanțe se dovedește că sunt substanțe periculoase, făptașul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Dacă sunt mai puțin periculoase, riscă doar o sancțiune contravențională în cuantum de la 35.000 la 40.000 de lei”, a spus Andrei Corlan, consilierul comisarului general al gărzii de mediu București, într-o intervenție la Digi24.

Sursa foto:Hotnews.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW