Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Polonia semnează acorduri de 460 de milioane de euro pentru apărare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 septembrie 2024 Etichete: , ,

Varșovia a anunțat marți, în cadrul Salonului Internațional al Industriei Apărării de la Kielce, semnarea unor noi contracte militare în valoare totală de peste 460 de milioane de euro, conform AFP.

În plus, miercuri, Polonia va semna un acord major de aproape 1,1 miliarde de zloți cu un grup spaniol pentru sisteme de recunoaștere, protecție și securitate radio pentru aeroporturi, fără detalii suplimentare.

”Guvernul polonez (…) va semna contracte în valoare de aproape două miliarde de zloţi (467 milioane de euro)”, a declarat marţi presei ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Printre contractele semnate marți se numără trei acorduri pentru sisteme de comunicație, detectare radar și logistică pentru transporturi.

În august, Varșovia a convenit cu Boeing achiziția a 96 de elicoptere Apache, în valoare de 9,14 miliarde de euro, ceea ce va plasa Polonia pe locul doi în lume, după Statele Unite, în privința numărului de astfel de aeronave.

De asemenea, recent, Polonia a semnat un contract de 1,13 miliarde de euro pentru 48 de lansatoare de rachete antiaeriene PATRIOT și un alt contract de 783 de milioane de euro pentru 100 de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM.

Târgul de Armament de la Kielce, care se impune ca un eveniment major în domeniu la nivel regional și internațional, reunește în acest an 769 de expozanți, incluzând producători, distribuitori de armament, experți și oficiali din întreaga lume, inclusiv din Australia, Statele Unite și Marea Britanie.

Polonia, membru NATO și susținător de bază al Ucrainei, cheltuiește în prezent aproximativ 4% din PIB pentru apărare, depășind cerințele NATO de 2%. Guvernul polonez intenționează să aloce 4,7% din PIB pentru apărare în anul următor, o sumă record de 186 de miliarde de zloți.

Armata poloneză, în plin proces de modernizare și având peste 200.000 de militari, este a treia ca mărime în NATO, după Statele Unite și Turcia, și cea mai puternică din Uniunea Europeană, depășind Franța și Germania.

foto. pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW