Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Polonia nu mai trimite arme Ucrainei, anunță premierul Morawiecki

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 septembrie 2023

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat, în seara zilei de miercuri, 20 septembrie, că Varșovia nu va mai aproviziona Kievul cu arme. Polonia a fost unul dintre cei mai fermi aliați ai Ucrainei de la invazia Federației Ruse în țară în februarie 2022, dar cele două țări au avut conflicte legate de exporturile de cereale ucrainene după ce Varșovia a extins interdicția asupra acestora.

„Nu mai transferăm arme către Ucraina, pentru că acum ne înarmăm cu cele mai moderne arme”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru Polsat News.

Declarația lui Morawiecki a venit după ce Polonia l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Ministerul de Externe pentru a protesta împotriva comentariilor făcute de președintele Volodymyr Zelenskiy, în urma deciziei Poloniei de a prelungi interdicția asupra exporturilor de cereale.

Interdicția a fost impusă pentru a proteja fermierii polonezi de un val de importuri de cereale și alimente din Ucraina, după ce invazia Rusiei a blocat în mare parte rutele Ucrainei către porturile din Marea Neagră.

Zelenski a spus la Adunarea Generală a Națiunilor Unite că Kievul lucrează pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar a adăugat că „teatrul politic” în jurul importurilor de cereale ajută doar Moscova.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina în urmă cu o săptămână, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească interdicția privind vânzările în cinci state membre ale UE, inclusiv România și Bulgaria.

Polonia organizează alegeri parlamentare pe 15 octombrie, iar partidul naționalist și de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a fost criticat de extremiștii de dreapta pentru ceea ce aceștia consideră a fi o atitudine supusă a guvernului față de Ucraina.

Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut calm în dispută miercuri, un purtător de cuvânt al ministerului de externe îndemnând polonezii să „lase deoparte emoțiile”.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii