Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Polonia nu acceptă mecanismul Uniunii Europene de relocare a imigranţilor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Premierul Donald Tusk a reafirmat că Polonia respinge mecanismul de relocare a imigranților propus de Uniunea Europeană, în pofida adoptării de către Parlamentul European a unei legislații menite să limiteze migrația în continent, conform Reuters.

Parlamentarii europeni au votat miercuri seara pentru o revizuire a sistemului de reglementare a imigrației în cadrul blocului european, cu scopul de a reduce imigrația nedorită din Orientul Mijlociu și Africa, prin simplificarea procedurilor de securitate și de azil și intensificarea returnării imigranților, conform priorităților UE.

„Vom găsi modalităţi prin care, chiar dacă Pactul privind migraţia va intra în vigoare într-o formă aproape neschimbată, vom proteja Polonia de mecanismul de relocare”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European.

El a subliniat importanța pentru statele membre UE de a-și proteja propriile frontiere.

Polonia a argumentat anterior că ar trebui să fie exceptată de la noul mecanism de solidaritate prevăzut în legislația recent adoptată, argumentând că a acordat și a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni în urma invaziei ruse din 2022.

Dezbaterea privind migrația a devenit intensă în UE încă din 2015, când peste un milion de persoane, majoritatea refugiați sirieni, au ajuns în Europa traversând Marea Mediterană, luând blocul european prin surprindere.

Pactul adoptat miercuri de Parlamentul European își propune să sprijine țările care se confruntă cu cel mai mare flux de migranți, precum Italia, Grecia și Spania, prin instituirea unui sistem obligatoriu de solidaritate. Celelalte state membre sunt obligate să ofere sprijin prin relocarea solicitantilor de azil sau prin contribuții financiare și materiale pentru țările afectate de migrație. Aceasta a fost o încercare de a depăși opoziția Ungariei și Poloniei față de cotele de refugiați, în contextul în care cele două țări au rămas critice în privința reformelor propuse.

După ce a fost votat în legislativ, Pactul urmează să primească aprobarea oficială din partea statelor membre.

Comisia Europeană urmează să prezinte un plan de implementare până în luna iunie. Mai multe aspecte rămân nerezolvate, generând incertitudini cu privire la modul de funcționare al sistemului.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW