Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Polonia anunţă destructurarea unei reţele de spioni ruşi. Agenţii monitorizau rutele feroviare pe unde sunt transportate ajutoarele

By news.ro , in Stirile zilei , at 16 martie 2023

Polonia a destructurat o reţea de spionaj rusă care opera în ţară şi a reţinut nouă persoane despre care spune că pregăteau acte de sabotaj şi monitorizau rutele feroviare către Ucraina, a anunţat joi ministrul de interne, Mariusz Kaminski , citat de Reuters.

Aliat al Ucrainei şi centru pentru livrările de arme către forţele armate ale Kievului, Polonia spune că s-a aflat în mod regulat în vizorul eforturilor ruseşti de destabilizare a ţării.

„În ultimele zile, Agenţia de Securitate Internă a reţinut nouă persoane suspectate de colaborare cu serviciile secrete ruseşti”, a declarat Mariusz Kaminski într-o conferinţă de presă.

Suspecţii erau străini din ţări „situate la est de Polonia”.

„Suspecţii au desfăşurat activităţi de spionaj împotriva Poloniei şi au pregătit acte de sabotaj la cererea serviciilor secrete ruseşti”, a afirmat ministrul polonez de interne.

Kaminski a declarat că şase dintre persoanele reţinute au fost acuzate de spionaj pentru Rusia şi de participare la un grup criminal organizat. Procedurile de urmărire penală împotriva a trei persoane – reţinute miercuri – sunt în curs de desfăşurare, a adăugat el.

„Ofiţerii Agenţiei de Securitate Internă au confiscat camere de luat vederi, echipamente electronice, precum şi transmiţătoare GPS care urmau să fie montate pe transporturile cu ajutoare pentru Ucraina”, a precizat Kaminski.

De asemenea, grupului i s-a ordonat să desfăşoare activităţi de propagandă pentru a destabiliza relaţiile dintre Polonia şi Ucraina, iar presupuşii agenţi au fost plătiţi pentru activităţile lor, a mai spus el.

Declaraţia lui Kaminski a fost făcută după ce postul de radio privat RMF FM a relatat miercuri că serviciile de securitate poloneze au reţinut şase persoane suspectate de spionaj pentru Rusia. Potrivit RMF, camerele de luat vederi au fost găsite în apropierea aeroportului Jasionka, de lângă Rzeszow, care a devenit un punct de transfer pentru arme şi muniţii livrate în Ucraina.

Miercuri, preşedintele polonez Andrzej Duda s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns. Biroul preşedintelui a declarat că au discutat despre situaţia de securitate.

Mai multe ţări europene au expulzat diplomaţi ruşi pentru presupuse activităţi de spionaj de când războiul din Ucraina a dus relaţiile dintre Moscova şi Uniunea Europeană la minime istorice.

În februarie, un cetăţean rus care a trăit şi a desfăşurat activităţi de afaceri în Polonia timp de mai mulţi ani a fost acuzat de spionaj pentru Rusia între 2015 şi aprilie 2022.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW