Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Polonia a inaugurat un gazoduct strategic cu Norvegia

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 septembrie 2022 Etichete:

AFP relatează că un nou gazoduct care va transporta gaz norvegian prin Danemarca a fost inaugurat marți, 27 septembrie, în Polonia, în vederea consolidării securității energetice a Europei, după ce Rusia a întrerupt aprovizionarea Varșoviei.

În cadrul unei ceremonii desfășurate în vestul Poloniei, ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, a declarat că aceasta este „un pas important în drumul către independența europeană față de energia rusă”.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că lansarea conductei „marchează un pas geopolitic crucial pentru noi toți”. „Trebuie să facem tot ce putem pentru a elimina energia ca instrument de putere al Rusiei”, a spus ea la lansarea de la Budno, în apropiere de orașul Szeczin.

Președintele rus Vladimir „Putin folosește energia rusă ca o armă pentru a destabiliza Europa, pentru a ne diviza. Nu trebuie să i se permită să reușească”, a adăugat ea.

Președintele polonez Andrzej Duda a numit conducta „un vis polonez”.

Frederiksen s-a referit, de asemenea, la scurgerile inexplicabile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania, afirmând că este „greu de imaginat” că acestea au fost „accidentale”.

„Este o situație neobișnuită să ai trei scurgeri la o distanță una de alta”, a spus ea.

Context

Autoritatea maritimă suedeză a anunțat marți, 27 septembrie, că a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1, deținută de Rusia, în apele suedeze și daneze, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la proiectul Nord Stream 2, aflat în apropiere, scrie Reuters.

„Există două scurgeri pe Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA).

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, a precizat purtătorul de cuvânt. Momentan, nu se știe ce anume a cauzat scurgerile.

Foto: Pixabay

Comentarii