Monday, July 13, 2020
Jurnalism corect


Polițiștii și militarii vor putea beneficia și ei de concediul paternal. Coarnă: Este o îndreptare a unei nedreptăți

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 11 martie 2020 Etichete: , , , , ,

Camera Deputaților a votat proiectul de lege care prevede ca și polițiștii și militarii să aibă dreptul la concediu paternal plătit. Propunerea legislativă a fost adoptată în luna noiembrie 2018 de Senat, iar marți a primit și votul deputaților.

Polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor vor putea beneficia de concediu paternal plătit, potrivit proiectului de lege de modificare a Legii nr 210/1999 privind concediul paternal, document care a primit, marți, votul decisiv din partea Camerei Deputaților.

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, a declarat pentru mainnews.ro că acest vot al deputaților privind concediu paternal al polițiștilor, și nu numai, este „o îndreptare a unei nedreptăți pe care o aveam raportată la ceilalți din sistemul public și privat”.

„ Este propunerea noastră de mult timp. 99%  cred că nu vor fi probleme. Sunt convins că președintele Klaus Iohannis nu va ataca la Curtea Constituțională a României, nu cred că este un interes, pentru că până la urmă sunt niște lucruri care se așează într-un echilibru, și polițiștii ca și toți ceilalți din sistemul public și privat trebuie să fie beneficiarii acestui drept. Nu este nimic în plus. Noi, practic, eram în minus la acest capitol. (…) Mai bine mai târziu decât niciodată. Dacă vreți, putem spune că este o îndreptare a unei nedreptăți pe care noi o aveam raportată la ceilalți din sistemul public și privat”, susține Coarnă.

Ce prevede proiectul

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are în vedere completarea Legii nr. 210/1999, astfel încât și polițiștii, cadrele militare, soldații gradați profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare să poată beneficia de concediu paternal plătit de cinci zile lucrătoare, precum și de majorarea acestuia cu 10 zile lucrătoare.

„ În cuprinsul proiectului se propune a se stabili în mod expres faptul că dreptul la concediu paternal plătit prevăzut în Legea nr. 210/1999 poate fi cumulat cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu reglementat de legislația specială aplicabilă diferitelor categorii de personal.

Modalitatea de reglementare propusă contribuie la consolidarea drepturilor (….) care derivă din calitatea de tată a unui copil nou-născut”, se arată în sursa citată.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare vor beneficia de drepturile salariale reglementate pentru situația în care intervine decesul mamei în timpul nașterii sau în perioada de lăuzie.

sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW