Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Polițiștii europeni poartă uniforme făcute la Fălticeni. Condițiile inumane în care lucrează croitorii români

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 10 iulie 2020 Etichete: , , ,

Este bine-cunoscut deja faptul că mâna de lucru din România este foarte ieftină. Polițiștii și militarii din Uniunea Europeană poartă haine cusute de muncitori prost plătiți la Fălticeni și Iași.

Conform unui raport publicat de o organizație non-guvernamentală, se pare că acești croitori ar lucra chiar în condiții inumane, sunt prost plătiți, ba chiar sun abuzați de patronii lor.

Raportul ONG-ului din Belgia relevă că veniturile muncitorilor din România sunt uneori la fel de mici ca în Bangladesh.

Este vorba despre muncitorii care lucrează în fabricile deschise de companiile Seyntex și Sioen, lideri ai pieței belgiene, din Fălticeni și Iași.

Conform Camerei de comerț belgiano-română, „uniformele de la Fălticeni sunt purtate de militari belgieni, olandezi, francezi, români și italieni; de asemenea, de polițiști din Belgia, Țările de Jos și Franța, de angajați ai unor companii aeriene din Belgia și Țările de Jos, ai aeroporturilor Bruxelles și Viena și ai serviciilor poștale belgiene”.

Salariile le ajung textiliștilor doar pentru a-și asigura hrana și a-și plăti obligațiile lunare, conform dw.com.

Aceeași sursă arată că reprezentanți ai celor două fabrici ieșene, Motexco și Siorom, ar fi primit dispoziții de la patronate să reducă bonurile de masă ale angajaților pentru a îndeplini baremul de cheltuieli cu forța de muncă.

Condițiile inumane de lucru

Conform sursei citate, muncitorii de la Motexo ar primi cel mult un sfert din cele 22 de vouchere la care ar avea dreptul.

„Nu știm niciodată câte tichete primim la sfârșitul lunii. Luna trecută ni s-au dat doar 5. Ne-au spus că nu am îndeplinit planul. Lucrăm fără pauză opt ore pe zi și suntem astfel tratați”, a povestit un textilist citat în raportul organizației We Social Movements.

Autorii raportului mai spun că hala de producție este una veche, din vremea comunistă; vara, căldura este insuportabilă, ventilația este insuficientă, geamurile nu se deschid, iar sursa de apă este depășită de nevoile angajaților.

“Mulți dintre angajați lucrează complementar în agricultură, pentru a trece peste limita subzistenței și a putea investi în educația copiilor și în nevoile de sănătate”, scrie raportul citat de postul public belgian de televiziune RTBF-info și de The Brussels Times.

Documentul precizează că Seyntex livrează materiale de protecție în peste 20 de țări și se laudă că „produsele corespund celor mai ridicate standarde pentru siguranța partenerilor”.

Același raport arată că aproape 300 de angajați de la fabrica Siorom din Iași, filială a afacerii belgiene de familie Sioen, sunt plătiți cu 1900 de lei pe lună.

Angajații consultați de We Social Movements spun că pentru un trai decent ar avea nevoie de minim 3000 de lei.

Printre concluziile raportului, autorii spun că “dacă statul nu își protejează cetățenii, lăsând salariul minim legal la un nivel inferior salariului minim vital, firmele ar avea datoria de a compensa această neglijență a statului, oferindu-le câștigurile necesare unui trai decent”.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW