Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Polițiștii au descins în palatele romilor care se ocupă cu comerțul de fier vechi

By news.ro , in Justitie Stirile zilei , at 14 noiembrie 2023

Peste 40 de percheziţii au loc marţi în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea, în două dosare penale în care sjunt vizate 28 de persoane şi firme, suspectate de ilegalităţi în domeniul comercializării deşeurilor de materiale reciclabile feroase şi neferoase, anunţă IGPR. Suspecţii ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăţi comerciale, iar prin intermediul acţiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziţii de la persoane fizice şi juridice.

„Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, efectuează 42 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Vâlcea, la locuinţele unor persoane bănuite de ilegalităţi în domeniul comercializării deşeurilor de materiale reciclabile feroase şi neferoase. În cele două dosare penale, sunt efectuate cercetări faţă de 28 de bănuiţi, persoane fizice şi juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală”, anunţă IGPR.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2022, bănuiţii ar fi operaţionalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanţul tranzacţional a unor societăţi cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziţii deşeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale.

De asemenea, în calitate de furnizori ai societăţilor administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, ar fi omis să evidenţieze în contabilitate livrări către diverşi parteneri beneficiari.

Astfel, s-a stabilit că bănuiţii ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăţi comerciale, iar prin intermediul acţiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziţii de la persoane fizice şi juridice.

În vederea recuperării prejudiciului stabilit în cauză vor fi dispuse măsuri legale.

Percheziţiile au ca obiect documentarea şi investigarea activităţii infracţionale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri şi înscrisuri folosite la săvârşirea de infracţiuni sau rezultate din acestea şi conducerea bănuiţilor la sediul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Inspectoratul General al Poliţiei Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.

La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia de Investigaţii Criminale, precum şi din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalităţii Economice – D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov şi I.P.J. Vâlcea, aceştia beneficiind de sprijinul de specialitate al specialiştilor criminalişti ai Institutului Naţional de Criminalistică, cel al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi Grupării de Jandarmi Mobilă ”Matei Basarab” Ploieşti.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW