Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Polițiștii anunță proteste în stradă: Până să blocheze magistrații activitatea, putem bloca noi țara

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 22 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual(SNPPC) amenință cu proteste, prin blocarea instanțelor de judecată și prin refuzul de a mai folosi telefoanele personale în interes de serviciu, dacă Guvernul Ciolacu nu va ține cont de revendicările  pe care le-au transmis sindicaliștii.

SNPPC menționează că a cerut oficial, în scris, noului prim-ministru să reanalizeze legislația viitoare specifică Apărării, Ordinii Publice și Securității Naționale, deoarece fost tratată superficial și discreționar până acum. Modificările propuse Parlamentului spre adoptare vor aduce un val de demisii în sistem, lucru care ar periclita siguranța statului, spun sidicaliștii din Poliție.

„Deficitul de personal din SAOPSN s-a majorat la aprox. 50.000 de oameni (polițiști, polițiști de penitenciare, militari, personal contractual), numărul demisiilor a crescut alarmant, calitatea serviciului public prestat către stat și societate s-a diminuat, autoritatea instituțiilor statului s-a degradat, iar bomboana a fost pusă pe colivă chiar în acest an: tinerii nu mai sunt atrași ca altădată de ,,meseria armelor”, ba din contră (a se vedea ultima sesiune de admitere la școlile militare și de poliție din MAI, unde s-a înregistrat un record negativ, fiind ocupate doar jumătate dintre locurile scoase la concurs; la MApN, tot din acest motiv, s-a decis eliminarea probei scrise din calendarul de admitere în școlile militare).

SNPPC precizează în comunicat că le va cere polițiștilor să adopte forme de protest similare cu ale magistraților dacă Parlamentul va modifica pensiile militare, încadrându-le la „pensii speciale”.

Modificările legislative care vizează pensiile speciale

-va crește vârsta standard de pensionare până la 65 de ani (Anexa 5 a Legii 263/2010) pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțele judecătorești.

-pentru funcționarii parlamentari vârsta de pensionare va fi de 60 de ani, iar vechimea minimă în structurile Parlamentului crește eșalonat de la 15 ani la 25 de ani.

-în calculul vechimii funcționarului parlamentar se ia și perioada în care acesta a fost senator sau deputat, a îndeplinit o funcție de demnitate publică numită sau aleasă, precum și perioada în care a fost înalt funcționar public.

-crește vechimea minimă în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 ani, pentru Curtea de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari, începând din ianuarie 2024. Până în ianuarie 2034, aceasta va fi de 25 de ani.

-baza de calcul a pensiei speciale pentru diplomați va fi de 65% din veniturile pe ultimele luni de activitate.

-va crește vârsta standard de pensionare pentru personalul din sistemul militar de la 60 de ani la 65 de ani, astfel încât să se asigure corelarea cu sistemul public de pensii.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în ultimele luni consecutive de activitate, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar. Dacă acest indice are valori negative, actualizarea nu se mai face.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a menționat că proiectul privind pensiile speciale va fi dezbătut, respectiv aprobat de Parlament, săptămâna viitoare.

CITEȘTE ȘI:  Protest al magistraților față de reforma pensiilor de serviciu. Activitatea unor instanțe și parchete este suspendată UPDATE

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii