Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Politico: România și alte 9 state din UE au cerut Comisiei Europene să renunțe la livrările de vaccin anti-COVID

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 iunie 2022

10 state din Estul Europei, printre care și România, au cerut Comisiei Europene să renegocieze contractele legate de achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, notează Politico.

Scrisoarea, trimisă vineri seară la inițiativa Poloniei, îi este adresată comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, și a fost semnată de România, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Slovacia și Slovenia.

Deși există semne că pandemia se diminuează și că la nivelul Uniunii Europene au fost atinse niveluri satisfăcătoare ale vaccinării, contractele încheiate cu producătorii de vaccin prevăd livrări care depășesc capacitatea de absorbție și necesarul statelor membre”, se arată în scrisoarea menționată.

În plus, oficialii celor 10 state susțin că, „dacă nu mai este nevoie din perspectiva sănătății și a epidemiologiei”, contractele de vaccin ar trebui reziliate sau, în alte cazuri, livrările să fie reduse astfel încât să reflecte cererea pentru doze.

Un alt argument invocat de semnatarii scrisorii ar fi că dozele rămase nefolosite nu mai pot fi donate cu ușurință altor state și riscă să expire în depozite, ceea ce ar reprezenta „o risipă de fonduri publice ce nu poate fi explicată într-un mod rezonabil publicului”.

Printre recomandări se regăsește posibilitatea ca mecanismul de Prevenție și Răspuns al Uniunii Europene în domeniul Sănătății să cumpere vaccinurile rămase nefolosite pentru a crea un stoc comun de seruri anti-COVID pe care, ulterior, să le doneze sau le folosească la nevoie.

Comisia Europeană a contractat 4,2 miliarde de doze de vaccin anti-COVID, dintre care doar 1,3 miliarde au fost livrate.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW