Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Politico: Paul al României, „prințul fugar” care a stârnit o furtună juridică în Malta

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 iulie 2024 Etichete: , , ,

Oficiali guvernamentali români se deplasează astăzi în Malta pentru a convinge judecătorii că drepturile lui Paul al României nu vor fi încălcate în cazul unei extrădări, relatează Politico.

Paul Philippe al României, descris de publicație ca descendent al unui dintre ultimii regi ai țării, dar nerecunoscut oficial de Familia Regală, a fost arestat în Malta la începutul acestui an. Autoritățile române l-au condamnat în 2020 la închisoare pentru încercarea de a revendica ilegal proprietăți regale. Așa-numitul prinț fugar a fost căutat în toată Europa timp de ani de zile și a fost reținut în aprilie de poliția malteză la un eveniment cu demnitari europeni.

Justiția malteză a refuzat inițial extrădarea lui Paul al României, motivând că drepturile omului i-ar fi încălcate în penitenciarele românești din cauza condițiilor de detenție și luând în considerare vârsta sa de 76 de ani și „poziția unică față de istoria monarhică a României”. Decizia a fost anulată luna trecută, dar avocații săi au făcut recurs la Curtea Constituțională a Maltei, care este în curs de desfășurare.

Paul al României a fost eliberat pe cauțiune luni, după două luni de arest, cu condiția să nu părăsească Malta. Avocatul său, Jason Azzopardi, a declarat că autoritățile române vor trimite o delegație la Valletta miercuri pentru a asigura instanța că drepturile omului nu vor fi încălcate în cazul încarcerării în România. Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din România a confirmat că patru reprezentanți ai Autorității Penitenciarelor și Ministerului Justiției vor depune mărturie. „Trebuie să menționăm că condițiile din penitenciare s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Azzopardi susține că urmărirea clientului său este motivată politic, având în vedere alegerile parlamentare și prezidențiale din România de la sfârșitul acestui an. „Ministrul justiției îl vrea ca trofeu pentru campania prezidențială”, a afirmat el, deși ministrul Justiției, Alina Gorghiu, nu a sugerat că ar dori să candideze la președinție. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției a subliniat că Gorghiu este „interesată de toți fugarii, indiferent de numele lor”, și dorește doar „să aducă în țară toate persoanele care încearcă să scape de brațul justiției”.

Paul Philippe este nepotul regelui Carol al II-lea, care a condus România din 1930 până la abdicarea sa în 1940. Deși un tribunal din România i-a recunoscut descendența în 2012, el nu este membru al Casei Regale a României și nu poate folosi titlul de prinț.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW