Monday, November 4, 2024
Jurnalism corect


POLITICO: O hotărâre judecătorească fără precedent, „în stilul Putin”, zguduie alegerile din România

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2024 Etichete: , ,

Curtea Constituțională a României a fost acuzată de intervenție nejustificată în procesul electoral după ce a eliminat-o pe Diana Șoșoacă, o candidată de extremă dreapta, antisemită și pro-rusă, din cursa pentru alegerile prezidențiale. Instanța a susținut că pozițiile acesteia ar putea pune în pericol statutul României în cadrul Uniunii Europene și NATO, relatează POLITICO. Diana Șoșoacă, lidera partidului ultranaționalist S.O.S. România și europarlamentar ales în luna iunie, a fost exclusă din competiția electorală programată pentru 24 noiembrie și 8 decembrie.

Decizia fără precedent a Curții Constituționale a României (CCR) a generat reacții negative atât din partea oponenților politici ai lui Șoșoacă, cât și din partea experților. Unii critici au comparat această hotărâre cu practicile electorale ale Kremlinului, fiind prima dată când instanța elimină un candidat pe baza opiniilor exprimate public. Alexandra Iancu, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, a subliniat că în trecut au existat candidați cu poziții care nu se aliniau în totalitate valorilor democratice, dar nu au fost excluși din competiția electorală pentru acest motiv.

CCR a justificat excluderea lui Șoșoacă prin faptul că retorica sa publică, împreună cu atitudinile exprimate, ar putea încălca Constituția și submina democrația, punând în pericol apartenența României la NATO și UE. Instanța a precizat că a observat „un discurs antidemocratic și antisemit constant” din partea acesteia, precum și „un comportament sistematic” care ar afecta fundamentele constituționale ale statului român și orientarea sa euro-atlantică.

„Guvernul Statelor Unite sprijină independenţa instanţelor din România şi nu influenţează deciziile”, a declarat în reacţie, pentru POLITICO, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti, în timp ce Ambasada Israelului nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Diana Șoșoacă s-a remarcat în trecut prin pozițiile sale controversate, cerând, de exemplu, încetarea furnizării de arme către Ucraina și chiar anexarea unor teritorii din Ucraina de către România. Reacția sa la decizia instanței a fost una virulentă, cu acuzații antisemite și nefondate la adresa Uniunii Europene, a Israelului, Statelor Unite și a serviciilor secrete ale acestor țări, despre care a afirmat că ar fi influențat hotărârea instanței, fără a oferi dovezi pentru aceste afirmații.

În urma eliminării Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, decizia instanței a generat reacții critice din partea mai multor figuri politice, inclusiv a unor rivali de-ai acesteia. Printre cei care au contestat hotărârea se numără premierul Marcel Ciolacu și europarlamentarul Eugen Tomac. Deși amândoi au diferențe politice majore cu Șoșoacă, aceștia au criticat decizia Curții Constituționale, considerând-o discutabilă și dificil de înțeles.

Eugen Tomac a subliniat că, în ciuda opiniilor sale puternic negative despre Șoșoacă, metodele prin care aceasta a fost exclusă din competiție par să fie similare cu tacticile autoritare ale Kremlinului. El a argumentat că politicienii controversați ar trebui să fie sancționați prin procese democratice, cum ar fi votul, nu prin intervenții judiciare. Marcel Ciolacu a fost de acord că motivația deciziei ridică semne de întrebare și a sugerat că ar trebui discutată o reformă a Curții Constituționale.

În sondajele anterioare excluderii, Diana Șoșoacă se situa pe locul patru, cu 13,6% din intențiile de vot. După eliminarea ei, este posibil ca susținătorii săi să se orienteze către George Simion, liderul AUR, care reprezintă o forță importantă în extremismul de dreapta din România. În același timp, candidații principali, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, par să fie favoriți pentru a intra în turul al doilea.

În replică, Șoșoacă a cerut ca alegerile să fie reluate și ca principalii candidați, Ciolacu și Geoană, să se retragă din competiție pentru a-i permite să candideze din nou, însă propunerea ei a fost respinsă categoric.

„Această discuţie trebuie să se bazeze pe realitatea că actuala procedură transformă CCR într-o instanţă care nu oferă persoanei în cauză dreptul la apărare sau apel. Singura discuţie raţională şi serioasă în societate trebuie să fie despre reforma CCR. Şi asta este ceea ce voi face”, a spus el.

Alexandra Iancu spune însă că reforma CCR este pe masă de mult timp, fără ca vreun politician să reuşească să schimbe ceva, pentru că, în cele din urmă, „toate legile merg la CCR”.

„Nu se va întâmpla nimic la Curtea Constituţională”, a spus ea.

CCR a refuzat solicitarea POLITICO pentru un interviu, „pentru a evita speculaţiile partizane”.

„Declaraţiile sau interviurile oricărui judecător în timpul iniţierii şi desfăşurării campaniei electorale nu sunt adecvate”, a declarat Curtea.

Rămâne de văzut dacă decizia instanţei îi dă un impuls lui Simion, celălalt candidat de extremă dreapta din cursă. Dar, cu siguranţă, aceasta a aruncat campania în tumult, conchide articolul din POLITICO.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW