Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Politico.eu: Liderii europeni au eșuat în alegerea șefilor de instituții

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , ,

Liderii UE  au eșuat in negocierile care vizează candidatii la președinția Comisiei Europene și la alte posturi de top. Aceștia vor mai face o încercare la summitul de criză care va fi organizat pe 30 iunie, scrie politico.eu.

Liderii europeni – șefi de state și de guverne- nu au reușit să ajungă la o înțelegere, nicio familie politică nu a obținut majoritate pentru a-și impune liderul.

După întâlnirea de joi, care s-a întins până la primele primele ore ale dimineții de vineri, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Spitzenkandidaten din cele mai mari trei familii politice pro-UE nu au mai intrat în discuție.

Angela Merkel a declarat că președintele Consiliului, Donald Tusk, a precizat, după consultări ample, că nu a existat o majoritate pentru niciunul dintre cei trei candidați potențiali: deputatul german Manfred Weber de la Partidul Popular European conservator (PPE); Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, al Socialiștilor și comisarul pentru concurență Margrethe Vestager al liberalilor. Angela Merkel nu exclude posibilitatea ca situația actuală să se schimbe.

Angela Merkel a menționat că principalele partide de centru-dreapta și centru-stânga nu mai controlează un număr suficient de locuri în Parlament pentru a ajunge la un acord între ele și trebuie să ajungă acum mai larg pentru a forma o coaliție majoritară pro-UE care va include cel puțin liberalii și Probabil Verzii.

„Desigur, dorim o soluție comună cu Parlamentul European”, a subliniat Merkel la o scurtă conferință de presă în primele ore ale dimineții.

„Avem nevoie de mai mult timp pentru a discuta despre întregul peisaj. Acesta este motivul pentru care ne întoarcem la acest subiect la sfârșitul lunii iunie și astăzi este prea devreme pentru a spune nume”, a spus Donald Tusk, actualul președinte al Consiliului European.

Liderii europeni vor relua negocierile la sfârșitul lunii, pe 30 iunie, la Bruxelles.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *