Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Firmele cu acționariat rusesc, în vizorul autorităților / Expert: Angajații români riscă să devină victime de serviciu

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 2 martie 2022

Tot mai mulți oficiali din România anunță, în aceste zile, că vor rezilia contractele cu firmele ce au acționariat rusesc, iar Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a amendat cu peste 1,4 milioane de lei mai multe companii din Rusia, pe fondul invaziei din Ucraina. Numai că efectele acestor decizii sunt resimțite inclusiv de românii care lucrează pentru aceste firme, „victime într-un război care nu este al lor”, a subliniat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Main News.

O companie care vinde în România, indiferent din ce țară provine, lucrează cu furnizorii de electricitate, gaze, cu furnizori de servicii, sunt atât de multe încrengături financiare, încât trebuie privit caz cu caz ce măsuri pot fi aplicate în așa fel încât să fie eficiente”, a menționat Adrian Negrescu.

Analistul economic avertizează că autoritățile române ar trebui să impună măsuri care afectează cu adevărat puterea de la Moscova, dar care să nu se resimtă și în capitalul românesc.

România nu poate acționa decât în limitele deciziilor luate de Comisia Europeană, de către aliați, de către statele lumii. Este necesar să ne coordonăm cu celelalte țări, cu autoritățile europene, astfel încât deciziile privind restricționarea capitalului rusesc la resurse să fie puse în vigoare și să fie efective în cel mai scurt timp posibil”, a subliniat Negrescu.

În caz contrar, sancționarea firmelor ruse din România ar putea afecta viața, capitalul și firmele autohtone.

Riscăm să-i transformăm pe românii care lucrează în companiile care au legăturile cu capitalul rusesc în niște victime de serviciu într-un război care nu este al lor. Trebuie acționat pas cu pas, punctual, din punct de vedere economic și financiar și în limitele legislației românești”, a adăugat analistul economic.

Firmele cu acționat rusesc, în vizorul autorităților

Comisia Europeană a adoptat, gradual, mai multe sancțiuni ce ar urma să fie impuse, printre altele, și firmelor din Federația Rusă, ca răspuns la invazia din Ucraina.

Numai că narativul european nu a fost preluat complet și în România. Indiferent de culoarea politică, decidenții au declarat că toate contractele instituțiilor publice cu firmele ruse trebuie reziliate în România. Primul în acest sens a fost Lucian Bode, ministrul de Interne.

Ulterior, chiar și președinții celor două Camere ale Parlamentului, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, au declarat, pe rând, că țara noastră trebuie să blocheze toate firmele rusești și companiile deținute de oamenii afaceri ruși. Președintele PNL adăuga că „România are datoria de a opri fiecare leu de la buget care să meargă către aceste companii”.

Miercuri, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a scris, pe Facebook, că autoritatea locală pe care o conduce va rezilia toate contractele cu companiile rusești.

Amenzi de 1,4 milioane de lei aplicate unor firme rusești

În paralel, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat peste 100 de amenzi, în valoare de circa 1,4 milioane lei, acționarilor benzinăriilor Lukoil și Gazprom, precum și celor care dețin lanțul de magazine Berezka. 35 de magazine sau benzinării au fost închise temporar, iar produse în valoare de 58.000 lei au fost oprite definitiv de la comercializare.

Sunt persoane care ne acuză de diferite lucruri, deşi nu avem legătură cu războiul. Berezka e un business de familie, nu există oligarhi în spate sau bani trimişi în Rusia. Suntem o societate mică, iar în colectiv avem persoane din Republica Molvova, Ucraina, Bulgaria, Rusia sau România. Noi suntem împotriva războiului! Plus că, nu vindem doar produse ruseşti”, spunea Natalia Flor, reprezentantul lanțului de magazine Berezka, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Lukoil, în schimb, este compania condusă de Vagit Alekperova, un oligarh apropiat de Vladimir Putin, potrivit Ziare.com. La începutul anilor 90, Alekperova a fost deputat și ministru adjunct, responsabil cu industria de petrol și gaze a URSS. În România, gigantul a fost implicat inclusiv în cazuri de corupție.

Procurorii acuzau, în anul 2014, șase companii din cadrul LukOil România de evaziune și spălare de bani, ce ar fi adus un prejudiciu statului român de aproximativ 230 de milioane de euro. Acționarii au fost acuzați, ulterior, că ar fi spălat aproximativ 2 miliarde de euro, prin intermediul unui circuit financiar.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW