Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Poliția Română, zguduită de scandaluri. Sindicalist: „Intră nepregătiți în sistem”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 august 2019 Etichete: , , ,

Scandalurile din ultima perioadă au generat o imagine negativă asupra Poliției Române. Polițiștii din Caracal nu au gestionat cum trebuie cazul dispariției Alexandrei, iar acum noi imagini cu doi polițiști din Galați care par indiferenți în fața unei fete plină de sânge stârnesc revolta opiniei publice. Vlad Mihai, vicepreșidintele SNPPC, afirmă că în sistem există hibe și că o mare problemă este slaba pregătire a polițiștilor.

Sunt nepregătiți și intră în sistem. Cei de la MAI ar trebui să se gândească la niște programe de pregătire mult mai intense. Cred că ar trebui o pregătire mai intensă„, a declarat Vlad Mihai, pentru mainnews.ro.

Vicepreședintele SNPPC spune că o persoană poate deveni polițist fără să aibă cursuri de specialitate, în condițiile în care acesta este mai întâi încadrată în sistem, după care urmează să fie pregătită.

„Polițiștii sunt încadrați direct, după care sunt trimiși la școală. Un om poate deveni polițist de mâine, fără să aibă pregătire în spate. Abia apoi este trimis la un curs de specializare, de 3 luni de zile. Este oricum insuficient. Pregătirea specifică nu există, ea se capătă în timp.

Toți polițiștii din sistem participă la un program de pregătire, dar bineînțeles, cum se întâmplă în MAI, acest program nu se respectă. Nu avem timp de pregătire fizică. Din 6-8 ore săptămânale, nu prea se fac. Pregătirea teoretică se face și nu se face. Teoretic, ea se face în școală. Ulterior, fiecare polițist este obligat să se pregătească individual”, a mai declarat vicepreședintele SNPPC.

Pe de altă parte, în ultimii ani, din sistem au plecat foarte mulți profesioniști prin pensionare.

În ultimii ani s-au pensionat foarte mulți profesioniști, chiar de la 47-50 de ani.Sunt din ce în ce mai mulți polițiști care au părăsit sistemul din cauza nesiguranței sistemului de salarizare și de pensii. Vrem să întinerim, vrem în poliția europeană, dar nu venim cu nimic din spate.

Media de vârstă a polițiștilor este de 35 de ani. Sunt foarte mulți tineri. Pe de-o parte vrem să întinerim, dar pe altă parte nu venim cu nimic altceva„, a mai adăugat Vlad Mihai.

Sindicaliștii mai spun că perioada de școlarizare scurtă este insuficientă pentru ca polițiștii tineri să facă față diverselor provocări cu care se confruntă în stradă.

Trei luni de zile de școală sau un an, sunt insuficiente. E nevoie de o pregătire continuă. Nu poți să devi polițist după așa puțin timp. S-au făcut aceste încadrări și s-a micșorat școala pentru că există un deficit enorm de personal„, a declarat Vlad Mihai, pentru mainnews.ro.

IPJ Galați a declanșat o anchetă disciplinară după ce doi polițiști au refuzat să ajute o fata plină de sânge și în stare de șoc. Imaginile au fost postate pe Facebook și, deși tânăra se afla lângă mașina poliției, cei doi polițiști nici măcar nu au coborat din autoturism, recătorii fiind cei care încearcau să afle de la fata ce s-a întâmplat.

Nu ne face cinste această situație. Ei trebuiau să intervină. Este o regulă de bază ca atunci când un polițist vede o persoană în această situație să acționeze”, a conchis vicepreședintele SNPPC.

sursa foto: Poliția Română

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW