Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Poliția Română trage un semnal de alarmă înainte de Black Friday/10 sfaturi pentru a face cumpărături pe internet în siguranță

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 noiembrie 2019 Etichete: , ,

66% dintre români fac lunar cumpărături online, arată studiul “Digital Evolution: Connected Consumer Monitor”. Cumpărăturile pe internet sunt mai comode, mai rapide, oferă o gamă mai largă de produse care de multe ori sunt și mai convenabile la preț, însă toate aceste avantaje vin la pachet cu riscul de a-ți fi furați banii sau chiar datele personale. Cei de la Microsoft spun că în anul 2018, la nivel mondial, 63% din utilizatori au fost vizați cel puțin o dată de o astfel de o fraudă cibernetică.

Printre cele mai întâlnite cazuri de fraude online se numără anunțurile de vânzări fictive de pe internet prin care cumpărătorii sunt ademeniți să transfere o sumă de bani într-un cont fără a mai primi produsul. Un alt exemplu sunt email-uri tip “reclamă” care au atașate diverse link-uri fictive. Apăsând click, utilizatorul este redirecționat către o pagină falsă care-i cer folosirea unui nume și a unei parole. Datele personale sunt fie furate, fie folosite pentru instalarea “malware”, una dintre cele mai întâlnite amenințări din mediul cibernetic.

Luna noiembrie mai e cunoscută ca fiind “luna cumpărăturilor”, ceea ce înseamnă cu vulnerabilitatea utilizatorilor de internet crește considerabil. Poliția Română a întocmit o listă de cinci aspect importante de care oricine ar trebui să țină cont când face cumpărături online.

  1. a vă asigura că navigați în siguranță, verificați dacă aveți o conexiune securizată prin HTTPS
  2. Faceți cumpărăutri doar în magazinele oficiale de aplicații pentru mobil.
  3. Nu accesați link-uri primite pe mail dacă nu le-ați solicitat
  4. Aveţi grijă dacă accesaţi o pagină web care conţine greşeli gramaticale, greşeli de ortografie sau cu rezoluţie mică.
  5. Nu plătiţi în avansbunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute.
  6. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN.
  7. O practică înşelătoare folosită de comercianți, poate fi mărirea prețului la un produs, înainte de perioada reducerilor, iar la final, clienții, deși cumpără la promoție, plătesc un preț mai mare decât cel inițial.
  8. Folosiți un comparator de prețuri pentru a vă asigura că prețul pe care îl plătiți pe produs e corect.
  9. Daca bunurile sunt expediate din străinătate, fiţi atenţi la taxele poştale şi la alte costuri, cum ar fi taxe vamale sau TVA.
  10. Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete(adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.)

sursa foto: Dreams Time

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW