Poliția Română: Peste 210 tone de deşeuri periculoase provenite de la unităţile sanitare, indisponibilizate şi distruse
Polițiștii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase au indisponibilizat peste 211.600 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv, în cadrul unei acțiuni ample desfășurate la nivelul statelor membre U.E, anunță Inspectoratul General al Poliției Române.
În perioada 9 iunie – 1 iulie, polițiștii din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române au acționat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform sursei citate.
Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât și în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.
În acest context, au fost efectuate 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care efectuează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2. Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât și în zona de neutralizare/incinerare/eliminare.
În cadrul activităților, polițiștii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv.
În urma acțiunilor, deșeurile medicale au fost distruse și eliminate în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancționarea administrativă a operatorilor economici, precum și închiderea temporară a activității unui incinerator.
Astfel s-a reușit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea și neeliminarea deșeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică.
Oamenii legii au constatat 8 infracțiuni, dintre care 7 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și una la articolul 352 Cod Penal.
În cauză, sunt instrumentate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reținute și ulterior, față de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.
Totodată, au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 454.800 de lei și 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare, cât și la legislația de mediu aferentă.
Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu Garda Națională de Mediu și Inspecția Sanitară de Stat.
În contextul pandemiei cauzate de apariția și răspândirea la nivel mondial, al noului Coronavirus Covid- 19, statele membre U.E. au inițiat și organizat la nivel european un plan de acțiune codificat ”Retrovirus”, având ca scop respectarea legislației aferente deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Derularea acțiunii a avut ca scop diminuarea pericolului, pe care îl reprezintă accidentele ecologice, îmbolnăvirile individuale ori colective, infestarea publică cu virusul SARS-CoV-2, acordându-se o atenţie deosebită depistării situaţiilor de risc generate de activitățile necorespunzătoare privind colectarea, transportul, depozitarea, sterilizarea, neutralizarea și eliminarea deșeurilor periculoase.
Exemplu
La data de 22 iunie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Dolj, au efectuat verificări la o societate comercială, cu obiect de activitate ”transportul de deșeuri periculoase”.
În urma acțiunii a reieșit faptul că, în perioada 12 – 22 iunie a.c., ar fi fost efectuate ilegal 9 transporturi de deșeuri periculoase, în cantitate totală de 3.971 de kilograme, în vederea eliminării.
Reprezentanții societății au colectat deșeurile în cauză de la o unitate sanitară de pe teritoriul județului Dolj și le-au transportat la incinerator, în vederea eliminări, fără a respecta prevederile legale referitoare la expediția deșeurilor periculoase.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminarea deșeurilor periculoase, faptă prev. de art. 63, alin. 1, lit. b din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată.
Acțiunea a beneficiat de suportul Comisariatului Județean Dolj al Gărzii Naționale de Mediu.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: mainnews.ro/politia-romana-peste-211-tone-de-deseuri-periculoase/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: mainnews.ro/politia-romana-peste-211-tone-de-deseuri-periculoase/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: mainnews.ro/politia-romana-peste-211-tone-de-deseuri-periculoase/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/politia-romana-peste-211-tone-de-deseuri-periculoase/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: mainnews.ro/politia-romana-peste-211-tone-de-deseuri-periculoase/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/politia-romana-peste-211-tone-de-deseuri-periculoase/ […]