Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Poliția Română lansează un semnal de alarmă înainte de sărbători: Atenție la jucăriile pe care le cumpărați copiilor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Fara categorie Stirile zilei , at 1 decembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Sezonul iernii vine la pachet și cu febra cumpărărturilor pentru cadouri, iar Poliția Română trage un semnal de alarmă, chiar înainte de sărbătorile de iarnă. IGPR vine cu câteva sfaturi penru părinții care, în această perioadă de iarnă, sunt în căutare de jucării pentru Crăciun.

Ce sfaturi are Poliția Română pentru părinții care caută cadouri de Crăciun

  • Cumpărați doar din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care este nevoie în cazul unei eventuale reclamații!
  • Dacă alegeți să achiziționați din mediul online, evitați operatorii economici care nu afişează datele de contact complete (adresă, telefon, cod de înregistrare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail sau la un număr de telefon.
  • Nu plătiți în avans pentru produse comandate prin internet de la persoane necunoscute! Totuși, dacă achiziționați de la persoane fizice, cereți documentele de provenienţă ale jucăriilor (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul) şi certificatul de garanţie emis de producător.
  • Analizați cu atenție ofertele foarte tentante sau dacă un vânzător insistă să încheiați o tranzacţie! Comparați ofertele de preţ, condiţiile de livrare şi garanţie ale mai multor comercianţi înainte de a lua o decizie!
  • Verificați existența marcajului CE, care conduce la prezumția că produsul este sigur, conform legislației în vigoare în Uniunea Europeană, precum și existența denumirii și a datelor cu privire la sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat.
  • Produsul trebuie să aibă specificate instrucțiunile de utilizare și avertismentele specifice, traduse în limba română.
  • Unele jucării necesită o atenție deosebită dat fiind riscurile particulare pe care le prezintă (jucăriile alimentate electric – riscuri de arsuri și de explozie, jucăriile gonflabile, precum și cele care au muchii tăioase sau piese ușor detașabile – risc de ingerare de către copii sau de sufocare).
  • În cazul jucăriilor considerate periculoase, instrucțiunile de utilizare trebuie să avertizeze în mod complet și eficient asupra pericolelor ce pot apărea în timpul folosirii, dar și modul de evitare a oricărui risc. Lipsa acestor indicații poate duce la folosirea incorectă a jocurilor și jucăriilor. Consultați și recomandările referitoare la vârstă și la siguranță.
Comisia Europeană primește, în fiecare zi, semnalări din partea autorităților naționale din UE/SEE cu privire la produsele periculoase identificate pe piețele lor.
Acest tip de semnalări sunt trimis prin sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase „Safety Gate”.
Prin ele oamenii au acces la informații despre tipurile de produse identificate, riscurile pe care le prezintă și măsurile luate la nivel național pentru a preveni sau pentru a restricționa vânzarea lor.
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *