Tuesday, May 17, 2022
Jurnalism corect


Poliția Română anunță implementarea unui proiect pentru a crește gradul de siguranță rutieră/ Câte accidente s-au produs în anul 2019 și care au fost cauzele

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 iulie 2020 Etichete: ,

Poliţia Română a anunţat că începe implementarea unui proiect care are ca obiectiv general creşterea gradului de siguranţă rutieră prin modelarea comportamentului cetăţenilor şi responsabilizarea lor.

Proiectul se numește „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comuncațiilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport și IGPR, în calitate de Beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operational Infrastructură Mare 2014-2020, au încheiat, la data de 23 iunie 2020, Contractul de Finanțare nr.69 pentru proiectul „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Proiectul, care se desfășoară pe parcursul a 36 de luni (1 iulie 2020 – 30 iunie 2023), are ca obiectiv general creșterea gradului de siguranță rutieră prin modelarea comportamentului cetățenilor și responsabilizarea lor, în calitate de utilizatori ai drumului, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte.

Bugetul proiectului este de 31.405.057,97 lei (din care 20.063.345,59 lei – valoare asigurată din FEDR, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată,3.540.590,41 lei – valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată și 7.801.121,97 lei – valoarea neeligibilă inclusiv TVA).

Scopul proiectului este ca România să devină o țară mai sigură din punct de vedere al traficului rutier pentru cetățenii ei, pentru investitori și turiști, pentru toți cei care o tranzitează. Prin reducerea numărului deceselor și al rănirilor grave rezultate din accidente rutiere, cât mai aproape de zero, ne putem înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație. Vor fi organizate 6 campanii naționale de informare și peste 100 de activități preventiv-educative. În campaniile de educație rutieră, desfășurate la nivel național și local, vor fi folosite 45 de laboratoare mobile de educație rutieră și o caravană educațională, ce vor fi achiziționate în cadrul proiectului.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operational Infrastructură Mare 2014-2020.

Date de contact: comisar-șef de poliție George Grigore, director adjunct al Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În anul 2019, la nivel național, au fost înregistrate 8.642 de accidente rutiere grave, în urma cărora 1.864 de persoane au decedat și 8.125 au fost rănite grav.

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave înregistrate la nivel național, în anul 2019, au fost indisciplina pietonilor (19,3% din total), viteza (17,2%), indisciplina bicicliștilor (9,8%), neacordarea priorității de trecere pietonilor (9,5%) și neacordarea priorității de trecere vehiculelor (9%).

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW