Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Poliția Capitalei, amenzi în valoare de peste 22.000 de lei în ziua alegerilor locale

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2020 Etichete: , ,

Din 90 de sesizări primite de Poliția Capitalei privind alegerile locale desfășurate duminică în București, în 18 dintre acestea au fost aplicate amenzi în valoare de 22.800 de lei. Au fost deschise 8 dosare penale.

În ziua votului, aproximativ 3000 de polițiști, jandarmi, pompieri și alte forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru bună desfășurare a procesului alegerilor locale.

Pe întreg parcursul procesului de votare de la nivelul municipiului București, au fost semnalate 90 de posibile incidente.

Dintre acestea, 37 nu s-au confirmat, 8 situații fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale, iar în 18 cazuri au fost constatate și aplicate sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 22.800 lei.

Alte situații au fost comunicate către autoritatea competentă și anume, Biroul Electoral.

La nivelul sectorul 1 au fost înregistrate 16 sesizări, fiind întocmite două dosare penale.

Unul dintre dosarele penale privește săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă, având în vedere faptul că un bărbat a reclamat că a fost ciupit de mână de către un membru al comisiei şi un dosar privește săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor, fiind sesizat, prin sistem 112 faptul că dintr-un autoturism s-ar da sume de bani.

În Sectorul 2, au fost înregistrate 19 sesizări, o persoană fiind sancţionată contravenţional pentru apelare abuzivă a sistemului 112.

În Sectorul 3, au fost înregistrate 14 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, o persoană exercitându-şi dreptul la vot cu o carte de identitate ce figura ca anulată.

În Sectorul 4, au fost înregistrate 7 sesizări, fiind întocmit un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt , fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.

În Sectorul 5, au fost înregistrate 24 sesizări, fiind întocmite 3 dosare penale privind săvârşirea infracţiunilor de:

– fraudă la vot ,când s-a constatat lipsa unui buletin de vot. Buletinul a fost găsit ulterior, în altă urnă, dar se efectuează, în continuare verificări în vederea stabilirii situației de fapt, urmând a fi dispuse masurile legale.

– furt, fiind reclamat faptul că lipseşte o ştampilă de vot.

– neluarea măsurilor de securitate şi siguranţă în muncă – accident de muncă, un membru, din cadrul unei comisii suferind o accidentare.

Au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale Legii nr.115 din 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legii nr.61/1991.

Astfel, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conținut electoral.

La cele două locații, pentru verificări, s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 18.

A fost identificat administratorul care gestionează panourile video și i s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1000 de lei, conform Legii nr.115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

De asemenea, i s-a pus în vedere să stopeze rularea clipurilor în cauză.

A fost informat Biroul Electoral cu privire la situație.

În Sectorul 6, au fost înregistrate 10 sesizări, fiind intocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot . O persoană care s-a prezentat pentru exercitarea dreptului la vot a prezentat un document de identitate neregăsit în evidențe. Având în vedere suspiciunile cu privire la veridicitatea documentului, sub supravegherea unității de parchet competente se efectuează cercetări în vederea stabilirii situației de fapt.

O altă situație, din sfera contravențională de această dată, a fost înregistrată pe raza acestui sector, când un bărbat s-a prezentat pentru a-și exercita dreptul la vot, dar a refuzat portul măștii de protecție, fapt pentru care au fost sancționat contravențional cu suma de 2.000 de lei conform prevederilor Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, dar și cu suma de 200 de lei, pentru injuriile adresate , conform prevederilor Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Ulterior, în jurul orei 18.00, aceeași persoană s-a prezentat la aceeași secție de votare, dar purtând alte haine și o mască din material plastic, ce ii acoperea întreaga față și a încercat să intre în incintă.

A fost imobilizat și condus la secția de poliție, unde a fost sancționat contravențional cu suma de 1000 de lei, conform Legii nr 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Toate dosarele sunt instrumentate sub supravegherea parchetului competent teritorial.

În această perioadă, au fost verificate, de asemenea, toate aspectele ce țin de respectarea prevederilor Legii nr 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La finalizarea procesului de vot, conducătorii auto care au transportat buletinele de vot, au fost testați cu aparatul etilotest, așa cum s-a întâmplat și în ziua de sâmbătă, la momentul în care au fost transportate buletinele de vot către secțiile de votare.
Nu au fost înregistrate incidente.

Menţionăm şi faptul că, de la încheierea procesului electoral și până în prezent, la nivelul poliţiei Capitalei au fost înregistrate 9 sesizări, din care 6 a unor persoane şi trei din partea unor organizaţii, în care sunt reclamate diverse aspecte în legătură cu procesul de votare.

Toate fac obiectul unor verificări efectuate de unităţile de poliţie, urmând a fi dispuse măsurile legale.

De asemenea, previzez că, la acest moment, la nivelul Sectorului 1 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, se află în instrumentare un dosar în legătură cu procesul electoral.

Ieri, 28 septembrie , în jurul orei 15.45, Secția 4 Poliție a fost sesizată prin sistemul 112, cu privire la faptul că un bărbat, candidat al unui partid politic pentru funcția de consilier, ar fi fost văzut iesind din clădirea unde a funcționat un birou electoral al sectorului 1, de către mai mulți reprezentanți ai altor partide politice, având asupra sa mai multe procese verbale.

Persoanele au fost identificate și conduse la sediul Secției 4 Poliție, pentru audieri, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept.

Până la acest moment, au fost audiate 8 persoane, cercetările fiind continuate, IN REM, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

În această dimineață, documentele găsite asupra persoanei, respectiv 473 de procese verbale cu rezultatul voturilor de la o parte din secțiile de votare din Sectorul 1, sunt verificate prin Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a se stabili autenticitatea lor.

Cercetările continuă și vă vom ține la curent cu informațiile ce țin de interesul public.

Suntem la datorie și vă asigurăm ca nu se tolerează nicio abatere de la lege, de la litera și spiritul ei”,

Sursă foto: Politia Romana

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW