Pogrom la Amsterdam: Atac antisemit asupra suporterilor lui Maccabi Tel Aviv. Netanyahu a trimis două aeronave de salvare
Un adevărat pogrom s-a petrecut noaptea trecută pe străzile din Amsterdam. La finalul meciului de Europa League dintre Ajax și Maccabi Tel Aviv, suporterii evrei au fost atacați violent de către bande antisemite. Potrivit autorităților olandeze, cel puțin 10 israelieni au fost răniți în aceste incidente, în timp ce alți trei sunt dați dispăruți.
Potrivit imaginilor care circulă pe rețelele de socializare, evreii au fost urmăriți cu cuțite, bătuți, aruncați pe linii de metrou și chiar în canale de către bande antisemite aparent foarte bine organizate. Acestea au organizat pe străzi așa-numite filtre în oraș, iar trecătorii au fost puși să se legitimeze.
Potrivit presei israeliene, evreilor aflați la Amsterdam li s-a recomandat să se adăpostească în camerele de hotel și să nu afișeze simboluri ale statului evreu. Situația s-a calmat în ultimele ore. 10 persoane au fost reținute până acum de Poliția olandeză.
„Au strigat ‘evreu, evreu, IDF, IDF’”
În urma incidentelor, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a ordonat ca două avioane de salvare să fie trimise imediat la Amsterdam pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor israelieni aflați în capitala Olandei. Totodată, biroul premierului israelian a cerut Guvernului olandez și forțelor de ordine să intervină asupra celor care se fac vinovați.
Adi Reuben, un fan de la Maccabi Tel Aviv, în vârstă de 24 de ani, a declarat pentru BBC că a fost lovit cu piciorul în timp ce se afla la sol de către un grup de tineri.
„Au strigat ‘evreu, evreu, IDF, IDF‘. (…) M-au lovit la sol aproximativ un minut, apoi au plecat. Nu le-a fost frică de nimic.”, a declarat Reuben.
Emmanuel Macron: Atacurile din Amsterdam amintesc de „cele mai întunecate ore ale istoriei”
În tot acest timp, reacțiile internaționale au fost în general timide, iar presa occidentală a încercat să minimalizeze incidentele, insistând asupra faptului că agresorii ar fi fost provocați.
Primarul orașului Amsterdam, Femke Halsema, a declarat că îi este rușine pentru cele întâmplate.
„Acesta este un moment foarte întunecat pentru oraș, pentru care îmi este profund rușine”, a spus Halsema
Singurul lider politic important care a reacționat a fost președintele Franței, Emmanuel Macron, care a condamnat incidentele.
„Violența împotriva cetățenilor israelieni din Amsterdam amintește de cele mai întunecate ore ale istoriei. O condamn ferm și îmi exprim simpatia pentru cei răniți. Franța va continua să lupte fără încetare împotriva antisemitismului atroce”, spune Macron la X.
Prim-ministrul olandez Dick Schoof a avut, de asemenea, o convorbire telefonică cu Netanyahu.
Comentarii