Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Poate fi modificat sau renegociat PNRR? Răspunsul oficial al Comisiei Europene

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 14 decembrie 2021

Comisia Europeană nu recomandă renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan marți, 14 decembrie.

El a adresat această întrebare vicepreședintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis. Acesta a răspuns că, potrivit regulamentului, PNRR-urile „pot fi negociate numai din motive obiective din cauza cărora nu pot fi atinse țintele din plan”.

„Iată răspunsul clar al Comisiei Europene la întrebarea dacă se poate renegocia Planul Național de Redresare și Reziliență al României:
Am avut aseară un dialog cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în ședința comună a Comisiei pentru bugete și a Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.

L-am întrebat cum va gestiona Comisia Europeană eventuale propuneri din partea țărilor membre de a renegocia sau de a schimba planurile naționale. Va fi văzută ca o procedură ordinară această renegociere sau ca ceva excepțional? Și care sunt circumstanțele care pot duce la astfel de negocieri? Încurajează sau descurajează Comisia un astfel de comportament?

Vicepreședintele Valdis Dombrovskis mi-a răspuns că regulamentul spune clar că planurile pot fi negociate numai din motive obiective din cauza cărora nu pot fi atinse țintele din plan. La renegociere trebuie parcursă din nou toată procedura de aprobare care a fost parcursă pentru planul original. Și, având în vedere calendarul scurt de implementare, Comisia nu recomandă acest lucru”, a scris europarlamentarul pe contul său de Facebook.

Intervenția europarlamentarului este importantă, în condițiile în care mai mulți social-democrați au avansat ideea că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi modificat.

De altfel, Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat la sfârșitul lunii noiembrie, întrebat dacă se vor putea face modificări pe PNRR, că „până în 2023 nu se pot face nici măcar ajustări”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW