Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


PNL trage un semnal de alarmă: România riscă să piardă 10 miliarde de euro din banii europeni

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 19 august 2019 Etichete: , , , ,

Liberalii trag un semnal de alarmă și somează Guvernul să accelereze toate procedurile privitoare la absorbția de fonduri europene. PNL susține că proiectele majore de infrastructură ale României sunt blocate de actuala guvernare.

PNL: România riscă să piardă minimum 10 miliarde de euro

Tragem un semnal de alarmă, în ceasul al doisprezecelea, România riscă să piardă minim 10 miliarde de euro din banii europeni la care are dreptul, în cadrul exercițiului financiar 2014 – 2020. Există riscul major ca nivelul absorbției pe acest al doilea exercițiu financiar bugetar să fie mai mic decât gradul de absorbție pe primul exercițiu financiar bugetar 2007 – 2013.

Proiecte majore de infrastructură, pentru care există finanțare europeană, sunt ținute blocate de actuala guvernare. Tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești, Autostrada Unirii, Târgu Mureș – Iași – Ungheni , în care, deși Comisia Europeană și-a arătat clar disponibilitatea de finanțare a studiului de fezabilitate și finanțarea ulterioară a proiectului, Guvernul a găsit de cuviință să facă cel mai rău lucru, și anume, să rezilieze inclusiv contractul care era privitor la realizarea studiului de fezabilitate.

Tronsonul de autostradă Comarnic – Brașov, legătura între Târgu Mureș și granița de Vest, la Borș, Târgu Mureș – Borș. Tronsoane care au început și care bat pasul pe loc, cum sunt tronsonul de autostradă Lugoj – Deva. De asemenea, tronsonul de autostradă de la Turda până la Sebeș. Toate sunt blocate, întârziate iar Guvernul acesta parcă își dorește să nu construiască infrastructură modernă de transport.

Același lucru îl găsim în domeniul feroviar, în care niciun proiect major de modernizare a infrastructurii feroviare, pe coridorul pan-european de la Constanța până la Curtici, nu a demarat deși și aici avem fonduri europene, miliarde de euro la dispoziție pentru finanțarea acestor lucrări de modernizare, care pot să aducă traficul feroviar la standarde europene. Nu mai vorbim de blocarea lucrărilor de asigurare a navigabilității Dunării și de neutilizarea fondurilor europene pentru toate celelalte proiecte de infrastructură majoră.

Tragem un semnal de alarmă în ceasul al doisprezecelea și somăm Guvernul să accelereze toate procedurile privitoare la absorbția de fonduri europene. După ce ne-au mințit la elaborarea bugetului că vor absorbi miliarde în decursul acestui an, Guvernul recunoaște în rectificarea bugetară că nivelul absorbției o să fie sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scăzând veniturile care provin din decontările de la nivelul Comisiei Europene a fondurilor europene alocate pentru proiectele din România cu o sumă de peste 1 miliard.

Treziți-vă, pentru că altfel riscăm să pierdem miliarde de euro, peste zece miliarde de euro, bani care pot fii folosiți pentru o infrastructură modernă, pentru spitale regionale, care pot să fie folosiți pentru modernizarea instituțiilor de învățământ, mai ales a instituțiilor de învățământ cu caracter profesional și a liceelor tehnice. Acești bani pot fi folosiți pentru creșterea competitivității firmelor românești pentru cercetare, inovare, dezvoltare și din păcate, în momentul de față, Guvernul își bate joc de banii europeni și îi ține blocați la intrarea în România”, a transmis PNL printr-un comunicat de presă.

Dăncilă se plimbă ca Vodă în lobodă, cu elicopterul prin țară, iar românii sunt blocați în trafic

PNL a criticat-o pe Dăncilă și pentru că la vizita de la Iași aceasta a ales să vină cu elicopterul. În Moldova nu există încă niciun proiect de infrastructură major.

„În timp ce Vasilica Viorica Dăncilă se plimbă ca Vodă în lobodă, cu elicopterul prin țară, milioane de români sunt blocați în trafic, pe orice traseu pe care vor să se deplaseze, în țară. Guvernul este iresponsabil pentru modul în care a tratat marile proiecte de infrastructură. La ora actuală, niciun proiect major de infrastructură, indiferent că este finanțat din fonduri europene sau beneficiază de altă formă de finanțare, nu a fost lansat de actuala guvernare”, a transmis PNL printr-un comunicat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW