Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


PNL nu susține testarea gratuită a nevaccinaților, propusă de PSD la certificatul verde / Tătaru: Ne abținem de la acest amendament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 15 noiembrie 2021

Proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât în mediul privat, cât și la stat, mai are de așteptat până va fi adoptat. Documentul atestă faptul că deținătorul este vaccinat, vindecat sau are un rezultat negativ la testarea pentru depistarea COVID-19. Problema este însă că social-democrații vor ca persoanele nevaccinate să beneficieze de testare gratuită, din bani publici, pentru o perioadă de 2 luni, în timp ce liberalii sunt de părere că nevaccinații ar trebui să-și plătească singuri testele, în condițiile în care vaccinul este gratuit.

Între timp, au fost depuse mai multe amendamente, care trebuie la rândul lor dezbătute în Comisiile de specialitate din Camera Deputaților, care au început luni, 15 noiembrie, dezbaterea acestui proiect. El a picat în Senat, iar Camera Deputaților este cameră decizională în acest caz. Un vot în plen asupra legii ar putea avea loc abia săptămâna viitoare.

Deputatul PNL Nelu Tătaru, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a anunțat luni, 15 noiembrie, că parlamentarii PNL se vor abține de la vot la amendamentul social-democraților potrivit cărora testarea nevaccinaților va fi asigurată din banii statului timp de 60 de zile.

„În decizia de astăzi de la grupul parlamentar al PNL al Camerei Deputaților s-a votat ca noi, grupul parlamentar al PNL, să ne abținem de la acest amendament. Considerentele sunt – statul oferă vaccinul gratuit, testarea să se facă contra cost”, a declarat Tătaru luni, 15 noiembrie.

El a menționat că întârzierea adoptării proiectului a avut un impact asupra campaniei de vaccinare: „A scăzut rata de vaccinare la jumătate, nu putem întârzia aprobarea acestuia”.

De altfel, liderul PNL și premierul interimar Florin Cîțu a afirmat astăzi că „nevaccinații trebuie să își plătească singuri testele”.

Aceeași idee a lansat-o Cîțu încă de săptămâna trecută:

„Varianta care este în Parlament crește costul la buget, cu ceea ce nu sunt de acord. Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget. Vaccinul este gratuit. Haideți să găsim o altă formulă. Cei care s-au vaccinat astăzi nu este normal să-i punem să plătească teste pentru cei care nu vor să se vaccineze. Asta mi se pare inadmisibil”, a afirmat liderul liberalilor vineri, 12 noiembrie.

Și liderul deputaţilor AUR, co-președintele formațiunii George Simion, a precizat că proiectul de lege privind certificatul verde nu va intra în plenul Camerei Deputaţilor, la vot, în această săptămână.

„În această săptămână, certificatul verde sub forma neconstituţională propusă de cei de la USR nu va intra la vot. Certificatul de muncă, un certificat care îţi dă voie să munceşti sau nu, nu va intra la vot în Camera Deputaţilor săptămâna aceasta şi, până ce fiecare virgulă nu va fi discutată cum trebuie în comisiile parlamentare raportoare, care sunt în număr de şase, nu o să admitem ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze o lege, despre care toţi ceilalţi deputaţi ştiu că este neconstituţională, dar nu au curaj să spună acest lucru”, a afirmat George Simion, luni la Parlament.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW