Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


PNL începe negocierile pentru formarea unui nou guvern. Întâlniri cu reprezentații USR și PSD – SURSE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 noiembrie 2021

Partidul Național Liberal începe miercuri, 3 noiembrie, negocierile pentru formarea unui nou guvern, după ce liberalii au decis să își flexibilizeze mandatul, chemând reprezentanții USR și PSD la discuții.

Echipa de negociere a PNL, formată din Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur și Dan Vîlceanu, ar urma să se întâlnească cu Dacian Cioloș, președintele USR, la ora 13:00, potrivit unor surse Main News.

Dacă facem un calcul sumar, lucrurile nu stau chiar așa, sunt un minim de 240 de voturi pe varianta cu USR, hai să nu forțăm matematica(…)Discuțiile se fac între partide și nu la televizor”, a spus Dan Vîlceanu, întrebat dacă o coaliție formată din PNL, USR și UDMR ar avea suficiente voturi în Parlament, ținând cont de demisiile din grupul parlamentar al liberalilor.

După ședința PNL de marți seară, Florin Cîțu l-ar fi sunat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru a programa o întâlnire pentru miercuri.

Președintele social-democrat l-ar fi refuzat, în schimb, pe premierul interimar și i-ar fi transmis că îl va contacta mai târziu, întrucât are programul încărcat, relatează surse politice.

O întâlnire între liberali și social-democrați ar urma să aibă loc miercuri seară.

Liniile roșii stabilite de PNL

Principala condiția pe care liberalii o pun la negocierile cu PSD și USR în vederea formării unei coaliții de guvernare este ca funcția de prim-ministru să fie atribuită PNL, a transmis președintele formațiunii, Florin Cîțu.

„A fost adoptată propunerea BEX de flexibilizare a mandatelor de negociere cu forțele democratice din Parlament. La negocieri vom propune un premier. Nu vom modifica nimic din ce am susținut tot timpul, adică o guvernare liberală. Ne-am asigurat că reformele sunt incluse în PNRR. Mâine voi contacta liderii politici”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL.

Ședință tensionată a liberalilor

Liderii Partidului Național Liberal, reuniți luni, 2 noiembrie, în ședința Biroului Politic Național, au decis să flexibilizeze mandatele de negociere cu PSD și USR pentru formarea unei coaliții de guvernare, ceea ce înseamnă că renunță la tentativa de învestire a unui executiv minoritar.

Liberalii ar fi trebui să decidă în această ședință dacă aleg să guverneze PSD sau USR, însă din cauza faptului că au existat voci importante care au militat pentru una sau alta dintre variante, hotărârea finală a fost amânată pentru o dată viitoare.

Conform informațiilor Mainnews.ro, liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu l-a acuzat direct pe Florin Cîțu de problemele cu care se confruntă partidul și a militat pentru refacerea coaliției cu USR.

La rândul său, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, s-a poziționat categoric împotriva unei alianțe cu social-democrații. „Nu voi deschide ușa unui ministru PSD”, le-ar fi spus Ciucu colegilor.

PSD intră puternic în negocieri

Partidul Social Democrat se pregătește să facă o propunere de prim-ministru la consultările ce vor avea loc la Palatul Cotroceni, după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, potrivit unor surse Main News.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW