Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


PNL: Creșterea pensiilor cu 10% va duce la atingerea pragului de 9,4% din PIB, limita negociată în PNRR

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2021

Ionuț Stroe, noul purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a confirmat luni, 6 decembrie, că majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2022 cu 10% nu va permite și alte majorări importante, în contextul în care Planul Național de Redresare și Reziliență prevede că statul trebuie să plătească maximum 9,4% din PIB pentru pensiile din sistemul public.

Cu această majorare de 10%, procentul pentru pensii urmează să fie apropiat de cel prevăzut în PNRR.

„ (…) Creșterea pensiilor va determina atingerea acestui prag de 9,4 procente pe care l-am angajat în dialogul cu Comisia Europeană. Evident că trebuie să ținem cont de acest lucru pe viitor în ce privește construcția bugetară și să încercăm să nu depășim această limită”, a declarat Ionuț Stroe luni, 6 decembrie, întrebat de jurnaliști dacă rămânem doar cu majorările de la 1 ianuarie, pentru a nu fi depășit procentul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență.

În acest moment, plata pensiilor din sistemul public ocupă aproximativ 9% din PIB. După ce Guvernul va aplica mărirea de 10%, promisă de social-democrați și liberali, acest procent ar urma să fie apropiat de cel prevăzut în PNRR.

Odată ce se ajunge aici, Guvernul nu va mai putea aplica noi măriri substanțiale de pensii, pentru că ar însemna să nu respecte angajamentele asumate în fața Comisiei Europene, prin PNRR.

Tocmai din acest motiv, PSD, PNL și UDMR, partidele care formează coaliția de guvernare, pregătesc prorogarea intrării în plată a pensiilor speciale pentru aleşii locali. PNL ar vrea o amânare de 6 luni sau un an de zile, dar este nevoie ca și social-democrații să fie de acord, potrivit unor surse Main News.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/pnl-cresterea-pensiilor-cu-10-va-duce-la-atingerea-pragului-de-94-din-pib-limita-negociata-in-pnrr/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *