Wednesday, May 19, 2021
Jurnalism corect


PLUS: Proiectul de lege care reglementează starea de alertă riscă să fie declarat neconstituțional

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 12 mai 2020 Etichete: , , ,

Celula de criză executivă PLUS atrage atenția cu privire la unele probleme pe care proiectul de lege care reglementează starea de alertă le conține. Partidul lui Cioloș consideră că proiectul riscă să fie declarat neconstituțional.

„Celula de criză executivă PLUS atrage atenția că multe din textele propuse în proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă maschează măsuri, limitări și interdicții ale drepturilor și libertăților fundamentale ce caracterizează o veritabilă stare de urgență. PLUS consideră că proiectul riscă să fie declarat neconstituțional și astfel autoritățile să nu poată gestiona criza COVID-19 din cauza unor stângăcii legislative”, transmite PLUS, printr-un comunicat de presă.

Conform PLUS, proiectul de lege trimis în Parlament nu satisface această exigență

Problemele identificate de PLUS în proiect

 • Ordonanța de Urgență 21 din 2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență cuprinde deja o mare parte din reglementările incluse în proiectul Guvernului. Totuși, Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege ce dublează normele existente. Practic, în cazul aprobării proiectului de către Parlament și intrării lui în vigoare, vom avea două reglementări aplicabile în paralel, fapt ce poate duce la o stare de incertitudine legislativă și la abordări incoerente din partea diferitelor autorități, inclusiv a instanțelor. O astfel de situație poate duce la constatarea de către CCR a încălcării Constituției.
 • Proiectul Guvernului este incoerent prin comparație cu reglementările deja existente. Spre exemplu, deși prin OUG 21/2004 se prevede că în cazul stării de alertă pot fi restrânse doar anumite drepturi, prin proiectul Guvernului se stabilește că în cazul stării de alertă generate de pandemia COVID-19 vor fi limitate numeroase alte drepturi (cum ar fi libertatea întrunirilor, dreptul la învățătură, dreptul la viață intimă, familială și privată).
 • Proiectul Guvernului stabilește, cu titlu vag, posibilitatea de a fi limitate și “alte drepturi și libertăți fundamentale” decât cele expres enumerate, formulare de natură să creeze o completă incertitudine și lipsă de previzibilitate. O astfel de dispoziție riscă să fie declarată neconstituțională având în vedere că orice limitări ale unor drepturi trebuie să fie expres prevăzute prin lege.
 • Proiectul de lege include în fapt o serie de reglementări care, deși aprobate de Parlament, vor intra în vigoare doar atunci când dorește Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu acordul prim-ministrului și doar pentru județele sau regiunile stabilite de acest comitet. Practic, legea își pierde caracterul general aplicabil, punerea ei în practică depinzând de voința autorităților administrative.

Proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 va fi dezbătut în procedură de urgenţă, Senatul fiind prima Cameră sesizată.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW