Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

PLUS, după decizia CCR: Guvernul a acționat mult prea târziu / Să admită propria greșeală

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 13 mai 2020 Etichete: ,

Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, că ordonanța de urgență 21/2004, cea care reglementează regimul stării de alertă, este constituțională ”în măsura în care nu restrânge drepturi și libertăți cetățenești”. Într-un comunicat transmis presei, PLUS propune ca președintele Klaus Iohannis să prelungească decretul stării de urgență pentru câteva zile, astfel încât perioada 15-19 mai să nu rămână fără restricții. 

Pe data de 15 mai, mai exact peste două zile, expiră starea de urgență instituită prin decret de președinte. În România se va institui starea de alertă, ceea ce presupune ridicarea unor restricții și impunerea unelor noi.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, faptul că, deși va putea fi impusă starea de alertă, ea nu va putea include și restricții ale drepturilor și libertăților.

„În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să fie pregătit să instituie rapid starea de alertă, o variantă mai puțin drastică a stării de urgență, dar care implică, de asemenea, limitarea anumitor drepturi și libertăți. Suntem însă în situația în care reglementarea ce permitea Guvernului să instituie starea de alertă (respectiv Ordonanța de urgență 21/2004) este neconstituțională cât timp afectează drepturi și libertăți – potrivit Articolului 53 al Constituției, doar Parlamentul, prin lege, poate stabili cadrul pentru restrângerea anumitor drepturi și libertăți”, a transmis PLUS, printr-un comunicat de presă.

PLUS mai amintește că CCR a avertizat încă de acum o săptămână că este gata să declare neconstituțional orice act întocmit de executiv și că Guvernul putea înțelege din timp că îi rămâne deschisă o singură cale, respectiv cea a trimiterii către Parlament a unui proiect de lege de reglementare a stării de alertă prin care să fie incluse și anumite restricții, similar în mare parte OUG 21/2004.

„Din păcate, Guvernul a acționat mult prea târziu: proiectul a fost trimis în Parlament cu doar patru zile înainte de expirarea stării de urgență și cu doar două zile înainte de pronunțarea CCR prin care s-a stabilit că în starea de alertă Guvernul nu va putea restrânge drepturi și libertăți. Asta, deși Guvernul ar fi trebuit să știe foarte bine că, oricâtă voință politică ar exista, un proiect de lege nu va putea intra în vigoare în mai puțin de șase-șapte zile de la momentul primirii lui la Parlament. Chiar dacă toate avizele se dau pe repede înainte, iar fiecare dintre cele două camere ale Parlamentului se pronunță în doar o zi, tot este necesar ca proiectul să aștepte două zile eventuale contestații la CCR. Ulterior, chiar dacă președintele ar promulga-o imediat, iar responsabilii de la Monitorul Oficial ar publica textul în aceeași zi, legea ar intra în vigoare la trei zile după publicarea ei, potrivit Art. 78 din Constituție“, a explicat juristul Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS.

Perioada 15-19 mai va ajunge, așadar, să nu mai includă nicio restricție în ceea ce privește drepturi și libertăți.

„Vom fi aruncați într-un tip de vest sălbatic din care statul lipsește, fiecare fiind responsabil pentru propria persoană, în timp ce doar înțelepciunea colectivă ne-ar putea păzi de răspândirea COVID-19”, avertizează PLUS.

Reprezentanții PLUS consideră că „cei în funcții de putere trebuie să găsească soluții, explicând că ele există, dar este nevoie de curaj pentru a și le asuma, recunoscând eșecul anterior.

„Cea mai corectă soluție din punct de vedere constituțional, este instituirea de către președintele țării, prin decret, a stării de urgență pentru doar câteva zile, atât timp cât este necesar pentru intrarea în vigoare a regulilor privitoare la starea de alertă”, este propunerea PLUS.

„Atât puterea actuală, cât și o parte a opoziției sunt responsabile pentru situația absurdă în care ne vom afla în scurt timp. Totuși, Guvernul și Președintele au la îndemână soluții, chiar dacă de ultim resort. Este nevoie doar de curajul de a admite propria greșeală și de a asuma soluționarea situației, oricât de nepopulară ar fi o astfel de asumare. Ar fi bine ca cei responsabili să protejeze populația în locul procentelor din sondaje“, a adăugat Andrei Lupu.

sursa foto: Facebook

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 95977 more Information on that Topic: mainnews.ro/plus-dupa-decizia-ccr-guvernul-a-actionat-mult-prea-tarziu-sa-admita-propria-greseala/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you can find 86069 additional Information on that Topic: mainnews.ro/plus-dupa-decizia-ccr-guvernul-a-actionat-mult-prea-tarziu-sa-admita-propria-greseala/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/plus-dupa-decizia-ccr-guvernul-a-actionat-mult-prea-tarziu-sa-admita-propria-greseala/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *