Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Plenul CSM critică lansarea în dezbatere publică a legilor justiției: Au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 1 octombrie 2020 Etichete: , ,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a transmis joi printr-un comunicat că proiectele de modificare a legilor justiției lansate în dezbatere publică de ministrul de resort Cătălin Predoiu au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a CSM.

Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat miercuri lansarea în dezbatere publică, până pe 31 martie 2021, a modificărilor la legile justiției. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de desființarea Secției Speciale, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților, reprimirea dreptului președintelui de a respinge motivat propunerile de numire în funcțiile de procurori-șefi, conferirea mai multor puteri procurorului general și reformarea modului de alegere a membrilor CSM.

Comunicatul integral transmis de plenul CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie 2020.

În acest context, Consiliul aduce la cunoștința opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii susține în mod ferm că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului.

Totodată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral.

Consiliul asigură corpul profesional al magistraților că se va implica activ pentru apărarea independenței justiției, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcționarea instituțiilor din sistemul judiciar.

Consiliul Superior al Magistraturii reamintește că numai prin garantarea independenței justiției poate fi asigurată funcționarea statului de drept în scopul protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Cătălin Predoiu anunță propunerile de modificare a legilor justiției: Desființarea Secției Speciale, eliminarea schemei de pensionare anticipată, președintele reprimește dreptul de a refuza numirea procurorilor-șefi

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW