Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Platformă online pentru informarea refugiaților din Ucraina, lansată de Guvern

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 3 iunie 2022

Guvernul României a lansat vineri, 3 iunie, o nouă platformă online – protectieucraina.gov.ro – dedicată refugiaților ucraineni sosiți în țara noastră. Aici, refugiații au acces la informații oficiale și la zi despre drepturile și serviciile de care pot beneficia în România.

Noua platformă guvernamentală este disponibilă în limba română și ucraineană și oferă informații din următoarele domenii:

  1. Sosirea în România
  2. Numere de urgență
  3. Sănătate
  4. Transport
  5. Sprijin juridic
  6. Educație
  7. Copii singuri
  8. Învățarea limbii române
  9. Cum aplic pentru protecție temporară în România
  10. Cazare temporară în România
  11. Cum poți munci în România
  12. Sprijin pentru persoanele vulnerabile

Aplicația este implementată de Guvernul României, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile.

Mai mult, cei care vor să vină în sprijinul refugiaților pot fi redirecționați de pe platformă către site-uri dezvoltate în parteneriat cu societatea civilă, care se ocupă cu ajutorarea celor fugiți din calea războiului.

Ministrul familiei, Gabriela Firea, a anunțat la mijlocul lunii martie, deschiderea unei aplicații informatice – KidsUkraine – pentru a fluidiza procesul de cazare al copiilor neînsoțiți care vin în România din Ucraina. Aplicația oferă instituțiilor statului informații privind numărul locurilor disponibile din întreaga țară pentru primirea și cazarea copiilor care au intrat în România fără un părinte sau tutore legal.

Potrivit ministrului familiei, autoritățile desemnate înregistrează în aplicație copiii sosiți în centre, astfel încât aceasta să ofere informații în timp real.

De la începutul invaziei Federației Ruse, aproape 5 milioane de cetățeni au părăsit Ucraina, potrivit celor mai recente date ale ONU. Dintre aceștia, peste 1 milion au intrat în România.

În contextul retragerii truperul ruse din vestul și centrul Ucrainei, conform Frontex, agenţia europeană a poliţiei de frontieră şi a pazei de coastă, citată de News.ro, în ultima vreme s-au întors în Ucraina mai multe persoane decât cele care au părăsit ţara.

În perioada 25-31 mai, aproape 260.000 de ucraineni au părăsit ţările UE. În total, 2,3 milioane de ucraineni s-au întors în Ucraina de la începutul războiului.

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW