Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Platforma de comerț „Genesis Market”, închisă de DIICOT. A generat o avere prin furtul datelor

By news.ro , in Stirile zilei , at 5 aprilie 2023 Etichete: , ,

O operaţiune care implică 17 ţări a dus la eliminarea Genesis Market, una dintre cele mai periculoase pieţe, care vindea informaţii de cont furate hackerilor din întreaga lume, anunţă, miercuri, Poliţia Română. În urma acţiunilor desfăşurate la nivel global, 119 persoane au fost arestate.

În România, au avut loc şapte percheziţii domiciliare şi s-au pus în executare patru mandate de aducere emise pe numele a patru suspecţi. O persoană a fost pusă sub control judiciar, iar o alta reţinută în vederea arestării preventive.

Operaţiunea internaţională, care a culminat cu închiderea acestui serviciu ilegal şi confiscarea infrastructurii sale în Europa, a avut loc marţi, când acţiuni simultane au fost întreprinse, la nivel global, împotriva utilizatorilor acestei platforme, în urma cărora 119 persoane au fost arestate, au fost puse în aplicare 208 mandate de percheziţie domiciliară şi au fost făcute alte 97 de verificări.

La nivel naţional, Poliţia Română, împreună cu DIICOT – Structura Centrală, a făcut şapte percheziţii domiciliare şi a pus în executare patru mandate de aducere emise pe numele a patru bănuiţi.

Persoanele vizate ar fi achiziţionat de pe platforma Genesis Market, în scopul săvârşirii altor infracţiuni de natură informatică, pachete cu date de conectare la diverse conturi informatice a 513 victime, inclusiv de cetăţenie română. O persoană bănuită a fost plasată sub controlul judiciar, iar o alta a fost reţinută şi urmează să fie prezentată Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile”, a arătat Poliţia Română.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase sisteme informatice, 883.600 de lei şi 18.600 de euro, dar şi 9,150 kilograme de aur pur în lingouri.

Conform sursei citate, operaţiunea internaţională a fost condusă de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al S.U.A. şi Poliţia Naţională din Ţările de Jos, cu un post de comandă amenajat la sediul Europol, la data acţiunii, pentru a coordona diferitele măsuri de aplicare care se desfăşoară pe tot globul.

Genesis Market a fost considerat unul dintre cei mai mari facilitatori ai infracţiunilor, cu peste 1,5 milioane de înregistrări de boţi, însumând peste 2 milioane de identităţi la momentul înlăturării sale. Principalul obiect de activitate infracţională al Genesis Market ar fi fost identităţile digitale. Această piaţă ar fi oferit spre vânzare ceea ce proprietarii pieţei au numit «boţi», care ar fi infectat dispozitivul persoanelor vătămate, prin atacuri de malware sau de preluare de conturi. Astfel, la achiziţionarea unui astfel de «bot», persoanele bănuite ar fi avut acces la toate datele colectate de acesta, cum ar fi amprentele digitale, cookie-urile, autentificări salvate şi datele de completare automată a formularelor. Aceste informaţii ar fi fost colectate în timp real, iar cumpărătorii ar fi fost anunţaţi de orice schimbare a parolelor”, au explicat poliţiştii.

Preţul per „bot” ar fi variat de la 0,70 de dolari americani până la câteva sute de dolari, în funcţie de cantitatea şi natura datelor sustrase. Cel mai scump ar conţine informaţii financiare care ar permite accesul la conturile bancare online.

„Persoanelor care ar fi cumpărat aceşti boţi speciali nu li s-ar fi oferit doar date sustrase, ci şi mijloacele de utilizare a acestora. Cumpărătorilor li s-ar fi oferit un browser personalizat, care l-ar imita pe cel al persoanei vătămate. Acest lucru ar fi permis persoanelor bănuite să acceseze contul persoanei vătămate fără a declanşa niciuna dintre măsurile de securitate de pe platforma pe care se afla contul. Aceste măsuri de securitate includ recunoaşterea unei locaţii diferite de conectare, a unei amprente diferite de browser sau a unui sistem de operare diferit. În plus, spre deosebire de alte astfel de pieţe, Genesis Market ar fi fost accesibilă pe internetul deschis, deşi accesul era facilitat numai pe bază de invitaţie”, a mai arătat IGPR.

Eliminarea Genesis Market a fost o prioritate pentru aplicarea legii, având în vedere capacitatea platformei de a facilita toate tipurile de infracţiuni cibernetice.

Sursă foto: DIICOT

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW