Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Planul Național de Redresare și Reziliență va fi dezbătut în ședința de Guvern

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 31 martie 2021

UPDATE Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, modificarea și completarea OUG 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, arată Agerpres.

Știrea inițială

Guvernul va dezbate în ședința de miercuri, în a doua lectură, Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România ar putea accesa finanțări de 29,2 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Propuneri pe componente:

– 4,4 miliarde de euro pentru educație

– 3,4 miliarde de euro pentru sănătate

– 9,5 miliarde de euro pentru transport (4,5 miliarde de euro – autostrăzi, 5 miliarde de euro – transport feroviar și mobilitate urbană)

– 6,8 miliarde de euro pentru mediu

– 4 miliarde de euro – fondul pentru localități

Planul Național de Redresare și Reziliență

Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare a Planului național. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Cristian Ghinea susține că autostrada A7, capetele A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț și 41 km din Autostrada Transilvania vor fi propuse pentru finanțare prin PNRR

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW