Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Planul Național de Redresare și Reziliență: Când ar urma să fie depus la Comisia Europeană

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 30 mai 2021

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi depus oficial în sistemul informatic al Comisiei Europene luni, pe 31 mai, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). 

Programul prin care România va putea accesa 29,2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi de la Comisia Europeană ar urma să fie publicat integral și prezentat în fața publicului pe 2 iunie, anunța ministrul Cristian Ghinea.

Calendarul PNRR

„28-30 mai: definitivarea textului, ținând cont de ultimele negocieri
31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al Comisiei Europene. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal și pentru fiecare componentă.
1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
2 iunie: publicarea integrală și prezentarea PNRR către publicul larg”, potrivit unei postări pe Facebook a ministrului Cristian Ghinea.

PNRR, prezentat în Parlament

Prim-ministrul Florin Cîțu a prezentat miercuri Parlamentului, în linii mari, Planul Național de Redresare și Reziliență. În aceeași ședință, cu sprijinul PSD, a fost ratificat Acordul EURATOM privind creșterea contribuției României la Bugetul Uniunii Europene, în vederea finanțării Mecanismului European de Redresare.

Marcel Ciolacu a acuzat că prezentarea de miercuri ar fi fost făcută de fațadă și că Guvernul plănuiește să se împrumute, în loc să acceseze „rapid banii europeni gratis”, ceea ce liderul PSD a descris ca fiind o „crimă economică”.

Au vrut să deturneze acest Plan pentru firmele de consultanță. Domnule Barna, câte rude aveți pe lista de așteptare?(…)Majoritatea țărilor europene au decis să investească masiv într-un anumit domeniu pe care l-au considerat important. Dumneavoastră cu ce v-ați dus? Tot ce ați propus a fost scăderea veniturilor, majorarea vârstei de pensionare și creșterea taxelor”, sunt acuzațiile lansate de Marcel Ciolacu în Parlament.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană a decis, în anul 2020, să aprobe Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în valoare de 672 de miliarde de euro, ce vor fi acordate statelor membre sub formă de granturi și împrumuturi.

Din alocarea totală pentru MRR la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în august 2026.

Sinteza PNRR poate fi consultată aici 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *