Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


Plângere penală la DNA pe numele lui Florin Cîțu. Cum a ajuns lupta internă din PNL pe masa procurorilor

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 30 iulie 2021

Comunitatea Declic a depus, vineri, 30 iulie, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele premierului Florin Cîțu și pe cel al fostului consilier Mioara Costin, pentru instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu, în scandalul documentului cu antetul Guvernului.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, în spațiul public a apărut un document cu antetul Guvernului, prin care consilierul Mioara Costin trasa linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia PNL și cerea informații compromițătoare despre contracandidatul său, Ludovic Orban, pentru a fi scurse în presă.

Prin raportare la documentul care a devenit viral, rezultă destul de clar că singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul României, domnul Florin Cîţu(…)În măsura în care ancheta penală va dovedi că angajarea în sine a avut ca scop tocmai folosirea resurselor Guvernului pentru a-şi asigura o persoană care să-i facă campanie politică, vorbim de un abuz în serviciu şi pentru premier”, a declarat avocatul Declic, Toni Decean, vineri, la intrarea la sediul DNA din București.

Cine are de câștigat în urma scandalului

Scandalul provocat de apariția în spațiul public a documentului de campanie internă a echipei lui Florin Cîțu este folosit de taberele adverse pentru a câștiga capital politic în detrimentul premierului.

Ludovic Orban, contracandidatul prim-ministrului în lupta pentru șefia Partidului Național Liberal, a profitat de gafa fostului consilier Mioara Costin și a catalogat implicarea angajaților Guvernului în campania internă a PNL drept un lucru „total nefiresc și ilegal”.

În plus, Comunitatea Declic, apropiată de punctele de vedere ale USR PLUS, prin denunțul depus la DNA, contribuie la lupta din interiorul coaliției de la guvernare și ar putea să îi slăbească influența premierului, având în vedere că procurorii anticorupție ar putea să înceapă o anchetă și să îi citeze pe Mioara Costin și Florin Cîțu pentru viitoare audieri.

Răspunsurile date de Florin Cîțu în fața jurnaliștilor au fost evazive, premierul argumentând constant că nu ar fi vorba de un document oficial, deși dovezile apărute în presă indicau precis că documentul respectiv a fost întocmit de un consilier de stat, angajat la Guvern.

„Colaboratorii mei elaborează foarte multe documente în exces de zel. Nu-mi aduc aminte să fi văzut acest document. Cei care spun că este un document real, să vină și cu probe. Sunt mai multe documente cu propuneri”, declara premierul pe 20 iulie.

La câteva zile de la publicarea respectivului document, secretarul de stat Mioara Costin, fost reporter la Realitatea TV, și-a dat demisia, potrivit unei decizii apărute în Monitorul Oficial, lucru catalogat de Partidul Social Democrat, principalul partid de opoziție, drept „o recunoaștere a vinovăției”.

Context

Declic este o organizație nonguvernamentală ce a pornit în anul 2015 la inițiativa mai multor voluntari din Campania Salvați Roșia Montană, potrivit site-ului comunității. Finanțarea este asigurată prin donații individuale ale membrilor Declic, fonduri nerambursabile de la organizații-soră și fundații, precum și prin alte mecanisme specifice ale organizațiilor civice.

În schimb, verificările publicației Ziar de Cluj arătau că ONG-ul ar fi susținut și din donațiile fundației deținute de controversatul miliardar George Soros.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW