Plângere penală la DIICOT, după ce au fost anulate sesizările de plagiat în cazul premierului Ciucă
Comunitatea Declic a anunțat că depune joi, 25 august, plângere penală la DIICOT în urma anulării sesizărilor de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă. Asociația cere procurorilor să investigheze modul în care dosarul a ajuns la judecătorul Marius Iosif, existând suspiciunea că acest lucru s-a întâmplat prin „metoda coperta”.
Plângerea depusă de asociația civică vizează infracțiunea de alterarea a integrității datelor informatice, după ce dosarul prim-ministrului ar fi ajuns cu dedicație la judecătorul Iosif, apropiat de PNL, printr-o intervenție asupra softului care distribuie aleatoriu dosare, după cum au arătat jurnaliștii de la G4 Media.
„Pe portalul instanțelor de judecată, într-un dosar aparent fără legătura, un dosar al unei studente algeriene, au fost introduse părți din dosarul lui Nicolae Ciucă. Se presupune că aceste părți au fost introduse după ce acest dosar a fost distribuit aleatoriu către judecătorul Iosif. Apoi, dosarul a plecat către copertat și legat file, moment în care cineva a sesizat eroarea.
Eroarea se corectează prin scoaterea părților care făceau parte din dosarul femeii și punerea lor în alt dosar. Rezultatul este că dosarul premierului rămâne la judecătorul Iosif. Mai departe, acest judecător dă o decizie favorabilă premierului și se pensionează după câteva zile”, a precizat organizația civică.
Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat
Potrivit unei anchete publicată pe 18 ianuarie de Emilia Șercan în publicația PressOne.ro, teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată.
Conform aceleași surse, lucrarea – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.
În tot acest timp Nicolae Ciucă nu a stat degeaba. Potrivit PressOne, premierul și-a angajat una dintre cele mai puternice case de avocatură din România – Mușat și Asociații și a dat în judecată Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), o instituție aflată în subordinea Ministerului Educației care se ocupă de înregistrarea sesizărilor de plagiat depuse de cetățeni.
În procesul deschis la Curtea de Apel București (CAB), Ciucă a cerut suspendarea înregistrării celor trei sesizări de plagiat referitoare la teza sa de doctorat.
Judecătorul Marius Iosif a anulat așadar toate sesizările de plagiat depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă.
Completul condus de Marius Iosif a decis: „Admite acţiunea exercitată de reclamantul Ciucă Ionel Nicolae în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Educaţiei şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi în consecinţă: Anulează Adresa nr. 122/21.01.2022 de admitere a sesizării nr. 111/20.01.2022, Adresa nr. 137/25.01.2022 de admitere a sesizării nr. 123/21.01.2022 şi Adresa nr. 160/27.01.2022 de admitere a sesizării nr. 143/25.01.2022, toate emise de pârâta Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării.”
Unitatea Executivă este organismul din Ministerul Educației unde sunt înregistrate sesizările de plagiat, din punctul de vedere al formei (nume persoană care a făcut sesizarea, date personale, existența argumentelor, valabilitatea link-urilor din formular) înainte de a fi înaintate Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singurul care poate analiza dacă suspiciunile se verifică sau nu.
Cererea de pensionare a judecătorului s-a aflat pe ordinea de zi a secției de judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe 24 iunie. În cadrul ședinței, s-a decis, în unanimitate, ca propunerea să fie înaintată președintelui Klaus Iohannis, care a semnat decretul de pensionare pe 28 iunie.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/plangere-penala-la-diicot-dupa-ce-au-fost-anulate-sesizarile-de-plagiat-in-cazul-premierului-ciuca/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/plangere-penala-la-diicot-dupa-ce-au-fost-anulate-sesizarile-de-plagiat-in-cazul-premierului-ciuca/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/plangere-penala-la-diicot-dupa-ce-au-fost-anulate-sesizarile-de-plagiat-in-cazul-premierului-ciuca/ […]