Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Plan de luptă împotriva cancerului, pregătit de autorități: Medicina personalizată și consultarea interdisciplinară, parte din strategie

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 30 mai 2022

Guvernul României are în vedere implementarea unui Plan Național de Luptă împotriva Cancerului, care presupune medicină personalizată, urmărirea fiecărui caz de către mai mulți medici specialiști și ținerea în evidență a pacienților oncologici care înving boala, potrivit premierului Nicolae Ciucă, care a ținut un discurs la evenimentul „Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer”, luni, 30 mai.  

În țara noastră sunt raportate anual aproape 100.000 de noi cazuri de cancer şi aproximativ 50.000 de decese ale celor diagnosticaţi cu această boală, a precizat prim-ministrul.

Astfel, pentru salvarea cât mai multor vieți, Planul Național de Luptă Împotriva Cancerului promite trecerea de la schemele rigide de tratament la medicina personalizată, care presupune o diagnosticare mai precisă şi un tratament adaptat nevoilor fiecărui bolnav în parte.

Mai mult, încurajază consultarea interdisciplinară, promovând colaborarea dintre oncolog, chirurg, radiolog, persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului cu chimioterapie și psiholog.

Totodată, va fi corectat şi aspectul ținerii în evidență a supraviețuitorilor de cancer.

„În acest moment, nu avem nici măcar o statistică foarte clară a numărului supravieţuitorilor de cancer din România şi a situaţiei în care aceştia se află. Mă voi asigura că acest lucru va fi corectat”, a declarat Nicolae Ciucă la eveniment.

Prin aceste măsuri, strategia are în vedere și adoptarea mai rapidă a tratamentelor, având în vedere că, până acum, au existat întârzieri în introducerea bolnavilor de cancer în schemele de tratament folosite în spitalele româneşti, potrivit premierului.

Strategia ar urma să fie realizată sub patronajul Administrației Prezidențiale, în colaborare cu experți din Ministerul Sănătății, cu reprezentanți ai societății civile și cu pacienți oncologici.

Pe 5 iunie se celebrează Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW