Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Plafonarea prețurilor la carburanți, o „măsură extrem de nocivă pentru români” / Analist: Este cea mai proastă variantă

By Diochetanu Andreea , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 22 iunie 2022

Plafonarea prețurilor la carburanți, idee avansată de social-demcrați, în frunte cu Marcel Ciolacu, liderul partidului, nu este soluția pentru această criză, rezultă din discuțiile purtate de Main News cu Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților, și Adrian Negrescu, analist economic. 

Analistul economic Adrian Negrescu a precizat pentru Main News că statul are doar 2 soluții pe masă, dintre care una este plafonarea prețurilor la carburanți la 7 lei, aceasta fiind „cea mai proastă variantă”.

„Statul are două soluții pe masă, în momentul de față, pentru prețul carburanților. Prima vizează o plafonare a prețului la 7 lei și plata către benzinari a diferenței de preț (aprox. 9-10 mld. în funcție de evoluția prețului petrolului și a consumului) și cea de-a doua – reducerea TVA de la 19 la 5% și a accizei cu 50%. Și această a două varianta va costa tot 10 mld. lei, așa cum estima recent Ministerul Finanțelor Publice. Ce va alege statul român?

Sper să nu aleagă cea mai proastă variantă – plafonarea, cu gândul că va putea amâna plățile către benzinari pe modelul practicat în relația cu furnizorii de gaze și energie electrică. Politicienii se vor salva în față electoratului, la fel cum au făcut-o și cu zona de energie, dar consecințele plafonării sunt imposibil de estimat”, a menționat acesta.

El a explicat că, în această situație, s-ar putea ajunge la penurie.

„În primul rând, benzinarii vor importa mai puțîn și se poate ajunge la penurie. În al doilea rând, dacă prețul petrolului se duce în 160 dolari, suma pe care statul va trebui să o aloce va fi cel puțin dublă. Își permite Guvernul o asemenea aventură, fără niciun fel de predictibilitate? Asta dincolo de problemele logistice, de posibilă penurie de carburanți.

Noi, consumatorii, poate ne vom bucura că avem un preț de 7 lei pentru 6 luni, dar vom plăti cu vârf și îndesat factura plafonării prin taxe, impozite, costuri de împrumut, prin efectele recesiunii către care ne îndreptăm cu pași repezi”, a adăugat acesta pentru Main News.

„Măsură extrem de nocivă pentru români”

La rândul său, Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților, a declarat pentru Main News că propunerea PSD de plafonare a prețurilor la carburanți este o măsură extrem de nocivă pentru români.

„Am văzut efectele plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Au promis că dacă plafonează prețurile acestea nu vor crește, dar românii plătesc mai mult. Datele Institutului Național de Statistică ne indică o creștere a prețurilor la gaze pentru luna mai de 86%.

Soluția PSD de plafonare a prețurilor este universală. Crește prețul la energie? Plafonăm. Crește prețul la carburanți? Plafonăm. Putem ajunge în viziunea PSD să plafonăm toate prețurile și să ne întoarcem în anii ‘80 când românii nu găseau produse și stăteau la cozi pentru litrul de ulei pe cartelă.

Plafonarea prețurilor are 2 efecte clare asupra operatorilor economici. Nu mai investesc în producție și caută să vândă marfa în altă parte unde prețul nu este plafonat. România își asigură aproximativ o treime din necesarul de țiței. Cum va plafona PSD prețul internațional al țițeiului ? Păi exact cum au plafonat și prețul internațional al gazelor naturale unde importăm 28% din necesar. Nu se poate”, a precizat aceasta.

Ea s-a referit apoi la faptul că prețul pe piață este dat de cerere și ofertă: „în momentul de față, din cauza sacțiunilor aplicate Rusiei, realitatea este că avem mai puțin țiței disponibil la nivel mondial, așadar prețul a crescut”.

Cristina Prună a mai spus că scăderea TVA-ului la carburanți de la 19% la 5% este propunerea USR pentru această criză.

„USR are o propunere clară, extrem de ușor de implementat. Scăderea TVA-ului la carburanți de la 19% la 5% este o măsură de bun simț pentru că tot statul este marele câștigător din aceste creșteri de prețuri. Numai în perioada ianuarie – mai 2022 statul a încasat 1,4 miliarde de lei în plus din TVA-ul la carburanți datorită acestor creșteri. Statul trebuie să lase mai mulți bani în buzunarul românilor și mai puțin pentru finanțarea dezmățului pe banii publici”, a adăugat deputatul pentru Main News.

Context

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este primul care a evocat plafonarea prețului carburanților. „Coaliția de guvernare dintre PSD, PNL și UDMR va lua în discuție plafonarea prețurilor la carburanți, în contextul creșterilor de prețuri înregistrate în ultimele săptămâni”, a declarat Ciolacu luni, 20 iunie.

Conform liderului PSD, plafonarea ar trebui făcută doar pe lanț pentru a preveni penuria, dar și pentru a lăsa o marjă de profit benzinăriilor.

„Cum este acum zona carburanţilor, este evident că trebuie venit cu o plafonare clară a preţului, în limite şi să aibă toate firmele o marjă de profit. Nu se poate să rămânem şi să avem reacţie, cum are Consiliul Concurenţei, după 5 ani de zile sau 3 ani de zile. Nu, nu fac nimic şi nu pun nicio condiţie şi nu pun nicio linie roşie. Invit pe toţi partenerii, că nu sunt doar PNL şi PSD în coaliţie, sunt şi UDMR şi minorităţile, să ne aşezăm la masă, cu specialiştii, cu ministrul Finanţelor. Este timp, stăm o săptămână, dacă este nevoie, 12 ore pe zi, şi închidem şi ieşim cu ceva, ce facem pe termen scurt şi mediu”, a afirmat Ciolacu.

Ulterior, partidele din coaliţie au ajuns la un acord cu privire la necesitatea unei intervenţii hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creşterii preţurilor la carburanţi, iar PSD a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în coaliţie propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluţie identificată în acest sens.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW