Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Plafonarea prețului la gaze, discutată de miniștrii Energiei din UE

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene vor discuta mai multe opțiuni pentru a ține în frâu creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului la gaze și linii de credit de urgență pentru participanții la piața energiei, se arată într-un document consultat de Reuters.

Miniștrii UE se vor întâlni pe 9 septembrie pentru a discuta măsuri urgente ce trebuie luate la nivelul blocului, ca răspuns la creșterea prețurilor la gaze și energie. Aceasta afectează industria europeană și crește facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze către bloc.

Potrivit unui proiect de document, miniștrii vor lua în considerare opțiuni precum:
 • plafonarea prețului la gaze importate,
 • plafonarea prețului la gaze utilizate pentru producerea de energie electrică,
 • scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaz din actualul sistem UE de stabilire a prețurilor la electricitate.

De asemenea, miniștrii vor lua în considerare oferirea urgentă a unei „linii de credit paneuropene de sprijin” pentru anumiți participanți de pe piața energiei. Documentul a fost redactat de Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE.

Duminică, Finlanda și Suedia au anunțat că intenționează să ofere garanții de lichiditate de miliarde de dolari companiilor energetice, în încercarea de a preveni prăbușirea firmelor, din cauza cerințelor tot mai mari de garanții.

„Cerințele de marjă pentru contractele futures au crescut proporțional cu creșterea fluctuațiilor zilnice ale prețurilor. Acest lucru face aproape imposibil pentru un număr tot mai mare de companii să își mențină deschise pozițiile de acoperire, ceea ce a declanșat retragerea acestora de pe piețele futures”, se arată în documentul UE.

Companiile de utilități își vând cea mai mare parte a energiei electrice cu câțiva ani în avans pentru a garanta un anumit preț, în cadrul unui acord care le obligă să depună o „marjă minimă” într-un cont ca plasă de siguranță în cazul în care nu reușesc să plătească înainte ca energia să fie produsă și să intre efectiv pe piață.

Un apel în marjă apare în cazul în care fondurile din cont scad sub marja minimă necesară pentru o tranzacție, ceea ce obligă compania să o asigure cu mai mulți bani. Creșterea prețurilor energiei electrice în Europa din ultimele luni a declanșat apeluri în marjă, ceea ce a dus la o reducere a lichidităților pentru participanții de pe piață.

Noi scumpiri așteptate

Cumpărătorii europeni de gaze și energie electrică se pregătesc pentru noi scumpiri, după ce Rusia a declarat că unul dintre principalele sale gazoducte către Europa va rămâne închis pe termen nelimitat. Scăderea fluxurilor de gaze din Rusia înainte și după invazia din februarie a Ucrainei a dus la creșterea prețurilor europene la gaze cu aproape 400% în ultimul an. Moscova a atribuit întreruperile unor probleme tehnice.

Orice politică de urgență a UE ar trebui probabil să fie propusă de Comisia Europeană, care elaborează în prezent propuneri în acest sens.

Documentul a reluat sugestiile incluse într-un proiect de notă a Comisiei de săptămâna trecută, privind reducerea consumului de energie electrică la nivelul UE și un plafon al prețului energiei electrice pentru generatoarele care nu funcționează pe bază de gaz.

Miniștrii energiei din UE vor discuta, de asemenea, despre posibile plafoane pentru limitele de marjă pe care le pot solicita bursele de energie și despre o suspendare temporară a piețelor europene de instrumente financiare derivate pe energie, se mai arată în document.

De menționat este că acesta ar putea suferi încă modificări înainte de reuniunea din 9 septembrie.

CITEȘTE ȘI Nicolae Ciucă, despre Ordonanța din Energie: Se ajunsese să nu mai ținem cont de cât de mult consumăm pentru că se compensează de la stat

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW