Sunday, July 3, 2022
Jurnalism corect


Pică Guvernul Cîțu? Ce șanse sunt ca moțiunea PSD să treacă la vot

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 3 octombrie 2021

Marți, 5 octombrie, moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată, după ce a fost citită în plenul Parlamentului joi, 30 septembrie. Ce șanse sunt ca moțiunea de cenzură să treacă testul votului?

În actuala legislatură, sunt 465 de deputați și senatori, astfel că pentru a trece moțiunea de cenzură sunt necesare voturile a 234 de parlamentari (50%+1).

PSD are 157 de parlamentari, PNL – 134, USR PLUS – 80, AUR – 47, UDMR – 30, iar Minoritățile – 17.

AUR, USR PLUS și PSD au anunțat deja că vor vota moțiunea. Guvernul Cîțu are toate șansele să pice marți, în condițiile în care dacă votează doar parlamentarii PSD și cei de la USR PLUS se întrunește – la limită aproape – numărul necesar de voturi pentru ca Guvernul condus de Florin Cîțu să fie demis. Ar fi vorba despre 237 de voturi, dacă vor fi prezenți toți parlamentarii celor două formațiuni.

În plus, dacă și toți parlamentarii AUR votează, atunci vorbim deja despre 284 de voturi împotriva Cabinetului Cîțu, deci o majoritate confortabilă.

PSD va vota la vedere

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat deja că parlamentarii formațiunii vor vota cu bilele la vedere. Însă nu toți vor fi prezenți. Un social-democrat va lipsi de la votarea moțiunii, din cauza unei probleme medicale, după cum a declarat Grindeanu într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

USR PLUS decide luni cum votează

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat pentru Main News, că în partid nu a fost luată momentan o decizie privind votarea cu bilele la vedere, dar a dat asigurări că toți parlamentarii vor vota pentru căderea Guvernului Cîțu.

„Nu am luat încă o decizie. Voi avea o discuție cu colegii mei parlamentari, cu o zi înainte de moțiune, și vom lua o decizie împreună. Oricum, nu am absolut niciun dubiu, colegii mei vor fi la vot. 80 de voturi USR vor fi pentru căderea lui Cîțu, fără discuții, fără doar și poate.

Noi suntem oameni serioși. Când am zis că îl susținem pe Cîțu, acest Guvern, l-am susținut. Când am zis că nu-l mai susținem, nu l-am susținut. Am zis că votăm moțiunea, o vom vota”, a declarat pentru Main News Ionuț Moșteanu.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW