Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Piața Obor, lăudată în Financial Times. Abundență de legume la București, în timp ce Marea Britanie se confruntă cu o criză de aprovizionare

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 martie 2023

În contextul crizei de legume din Marea Britanie, The Financial Times a făcut o vizită la Piaţa Obor din Bucureşti. Jurnalista Erica Wagner de la FT scrie că Piaţa Obor a devenit una dintre favoritele ei din Europa şi povesteşte cât de încântată a fost să găsească salata, urzicile si loboda de sezon, relatează News.ro.

„Cumpăr o salată frumoasă (…) de la Florian, cu 3 lei – adică cam 50 de cenţi – împreună cu câteva legături de ceapă verde (…); ridichi crocante, roşu aprins; pătrunjel şi mărar”, îşi începe relatarea jurnalista, precizând că se află la „Piaţa Obor, cea mai mare piaţă de produse din ţară, chiar în inima Bucureştiului”.

În Anglia nu mai există salată, dar în Herson, Ucraina roşiile şi dovleceii sunt pe tarabe din abundenţă, remarcă jurnalista FT.

„Florian este nedumerit când îi spun, traducând de pe telefon, că în Anglia nu se mai găsește salată”, mai scrie ea, subliniind că Tesco, Asda, Morrisons şi Aldi au raţionalizat roşiile, salata verde, ardeii şi castraveţii, iar Twitter este plin de imagini cu rafturi golite de salate de la supermarketuri din toată ţara, în contrast cu imagini precum cea postată pe de Lindsey Hilsum, editor internaţional pentru Channel 4 News, care arată o abundenţă de roşii, ardei şi dovlecei în Herson, un oraş aflat în prima linie a războiului din Ucraina.

„Nu e criză de roşii aici – dar sunt în Herson, un oraş ucrainean din prima linie a frontului care este bombardat zilnic de ruşi, nu într-un supermarket britanic”, a scris Lindsey Hilsum pe Twitter.

„Comercianţii se întreabă ce se întâmplă în Marea Britanie (chiar dacă nu vorbesc româneşte, înțeleg asta). Când spun Brexit, aud un oftat şi o aprobare din cap. Deşi ştiu că este o explicaţie simplistă, este cea mai uşoară, fără limbă comună”, comentează Erica Wagner.

APS Group, cel mai mare producător de tomate din ţară, a lăsat serele neplantate pentru prima dată în istoria sa de 80 de ani.

Erica Wagner spune în final că va reveni în Piaţa Obor pentru că îşi doreşte ca „în Marea Britanie să fim mai conştienţi de ce să mâncăm când şi de ce”.

Ea a publicat şi o reţetă de supă de praz şi urzici, cumpărate din Piața Obor, mai spune sursa citată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW