Piața materialelor de construcții, în vizorul Consiliul Concurenţei, în contextul exploziei prețurilor din primul trimestru
Consiliul Concurenţei a demarat o amplă analiză a pieţei materialelor de construcţii în contextul în care prețurile s-au majorat de la începutul anului cu până la 70%.
Autoritatea de Concurenţă va analiza evoluţia preţurilor pentru principalele materiale pentru construcţii (de exemplu, bitum cu aplicaţii rutiere, BCA, cărămizi şi blocuri ceramice, polistiren utilizat la termoizolaţii, fier, oţel şi produse laminate, produse pe bază de PVC şi polipropilenă, ciment etc.) pentru a identifica eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei şi cauzele care au condus la majorarea preţurilor.
„Cu toate că, în perioada pandemiei de Covid, sectorul construcţiilor a reuşit să susţină în mare măsură economia naţională, acest domeniu se confruntă cu o creştere a preţurilor anumitor materiale pentru construcţii. În aceste condiţii, există riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materii prime pentru investiţiile în curs, iar în ceea ce priveşte noile investiţii antreprenorii ar putea avea rezerve în a se prezenta la licitaţii, putând avea dificultăţi în a întocmi oferte corecte şi competitive din cauza depăşirii bugetului. De aceea, vrem să identificăm cauzele care au generat aceste evoluţii şi să impunem măsuri pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţelor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În urma analizei, autoritatea poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenţei şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona.
Prețurile au crescut cu până la 70%
Potrivit Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, în cursul primului trimestru, au fost înregistrare, la nivelul Uniunii Europene, creşteri ale preţurilor la oţel – de 110% în Italia, de 70% în Germania şi Franţa, 64% în Spania, iar în România de 70%. La bitum creşterea a fost de circa 15%. Preţul cimentului a crescut şi el cu 10%, lemnul s-a majorat cu peste 20%, iar produse din polietilenă au înregistrat o creştere de peste 40%. La acestea se adaugă scumpirea carburanţilor cu 34%.
Indexarea contractelor – soluția găsită de liderii coaliției
Ca urmare a creșterii prețurilor materialelor de construcții, coaliția de guvernare a decis, luni, actualizarea legislației astfel încăt să fie permisă indexarea valorii contractelor, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.
„Am discutat un subiect foarte important şi trebuie menţionat pentru că trebuie să ştie autorităţile locale, constructorii. Ştiţi foarte bine că, nu numai în România, în Europa ne confruntăm cu un val de creştere a preţului materialelor de construcţii şi am luat decizia să îmbunătăţim legislaţia astfel încât să permitem actualizarea valorii contractului în funcţie de creşterile efective ale preţului materialelor de construcţii. Este vorba de modalitatea de indexare a valorii contractelor ca urmare a creşterii preţului la materialele de construcţie şi aici este vorba de nişte creşteri fără precedent atât la fier beton, la lemn, la cupru, la agregate, balast şi toate celelalte materiale de construcţii pentru că altfel există riscul ca foarte mulţi constructori să nu poată să-şi finalizeze obiectivele de investiţii fără un mecanism corect de indexare a valorii contractelor”, a declarat Ludovic Orban, după ședința coaliției de guvernare.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] There you can find 52371 additional Information on that Topic: mainnews.ro/piata-materialelor-de-constructii-in-vizorul-consiliul-concurentei-in-contextul-exploziei-preturilor/ […]