Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Pfizer și Moderna au crescut prețurile de achiziție pentru vaccinul împotriva COVID-19

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 august 2021

Companiile producătoare de vaccinuri împotriva COVID-19, Pfizer și Moderna, au crescut prețurile de achiziție pentru seruri, potrivit datelor din contractele încheiate în Uniunea Europeană, relatează duminică, 1 august, Financial Times, citat de Reuters.

În cazul vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer, o doză va costa 19,5 euro, față de 15,5 euro cât era până acum, potrivit documentelor consultate de jurnaliști.

Pentru serul Moderna, doza de vaccin ajunge la 21,49 de euro, față de 19 euro cât era în precedentul contract. Inițial, prețul unei doze de vaccin Moderna ar fi trebuit să ajungă la 24 de euro, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, grație numărului mare de comenzi.

Vaccinul AstraZeneca, în schimb, este mult mai ieftin față de cel al Pfizer și Moderna, dar dezvoltat și cu o tehnologie ce diferă de cele două companii americane, o doză ajunge să coste aproximativ 1,81 euro în Uniunea Europeană, potrivit datelor analizate de Biospace.

Pentru vaccinul Johnson&Johnson, autoritățile plătesc aproximativ 10 dolari pe doză.

Serul AstraZeneca, în schimb, a fost în centrul atenției la începutul anului, când mai multe țări, printre care Franța, Germania, Olanda, Italia și Spania, suspendau administrarea vaccinului, după ce au fost raportate mai multe cazuri de cheaguri sangvine la persoane din Europa, după imunizare.

Agenția Europeană a Medicamentului, după o serie de studii, a precizat că riscul asociat infectării cu SARS-CoV-2 este mai important decât riscul efectelor secundare raportate în Europa, în urma administrării serului.

Compania a fost criticată de Comisia Europeană în mai multe rânduri, după ce a întârziat livrările serului, dând peste cap planurile Guvernelor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW