Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Petre Daea a anunţat că sprijinul primit de fermieri de la Comisia Europeană va fi dublat din bugetul de stat

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2023

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă, 15 aprilie, că ajutorul primit de fermieri de la Comisia Europeană va fi dublat din bugetul de stat, urmând să fie realizat un act normativ în acest sens.

„Lucrurile s-au stabilit. Prima tranşă, primul ajutor a venit, ajutorul respectiv l-am dublat cu sume de la bugetul statului, am pus în mişcare actul normativ, actul normativ pentru sprijinul fermierilor pentru stocurile de cereale, de grâu practic, aici ne-am îndreptat. (…) Vor veni sume suplimentare. Nemulţumirea este la toată lumea, nu este numai la fermierii români”, a declarat ministrul Petre Daea, întrebat sâmbătă la Digi 24 când soseşte a doua tranşă de despăgubiri pentru fermieri de la Comisia Europeană.

Totodată, ministrul de resort a adăugat că Executivul comuniat ar urma să se pronunțe pe data de 19 aprilie privind

Context

De la începutul războiului din Ucraina, România și-a pus la dispoziție infrastructura de transport pentru a facilita exporturile de grâne ucrainene. Mii de fermieri au protestat însă în țara noastră în ultimele săptămâni față de netaxarea importurilor de cereale ucrainene, impusă de Comisia Europeană la jumătatea anului trecut, care a creat un dezechilibru în piață.

Totuși, doar 10 milioane euro ar fi urmat să primească România cu titlul de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, în condițiile în care fermierii și-ar fi dorit cel puțin 100 milioane euro. Aceasta este cea mai mică alocare de fonduri între cele trei țări beneficiare, potrivit propunerii Comisiei Europene. Polonia va primi 29,5 milioane euro, iar Bulgaria – 16,75 milioane euro.

După ce președintele Klaus Iohannis a trimis o cerere Executivului comunitar, șefa CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că analizează posibilitatea de a suplimenta ajutoarele destinate fermierilor români.

CITEȘTE ȘI: Cum răspunde PNL după ce social-democrații i-au cerut lui Aurescu să negocieze suspendarea importurilor de cereale ucrainene

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii