Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Petiția „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!” a ajuns la Parchetul General

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 24 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Reprezentanții mai multor asociații i-au înmânat, vineri, procurorului general al României, Gabriela Scutea, petiția intitulată „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!” care a fost deja semnată de 40 000 de cetățeni.

La întâlnirea cu Gabriela Scutea au participat reprezentanții asociațiilor Corupția ucide, Declic, Evoluție În Instituție, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Inițiativa România, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și Rezistența.

Asociațiile solicită infirmarea din oficiu a ordonanței adoptate în Dosarul ”10 august 2018”.

„În cadrul întâlnirii din data de 24 iulie 2020 cu delegația unor grupuri civice, reprezentantul Declic a înmânat procurorului general, Gabriela Scutea, o petiție prin care se solicită infirmarea din oficiu a ordonanței adoptate în Dosarul ”10 august 2018”, aceasta fiind semnată deja de un număr de peste 40.000 de persoane. Un material scris a fost depus și de reprezentantul ”Funky Citizens”. Întâlnirea a avut ca obiect ordonanța de clasare adoptată de DIICOT în cauza cunoscută sub denumirea ”Dosarul 10 august 2018”, iar din partea grupurilor civice au participat Raluca Paraschiv și Marian Rădună – Geeks For Democracy/REZISTENȚA, Diana Voicu – Inițiativa România, Angelica Șerban – Corupția Ucide, Cătălina Hoparteanu – Declic, Cristian Mihai Dide – Evoluție în Instituție, Lucian Checheriță – VeDem Just și Cosmin Pojoranu – Funky Citizens, aceștia arătând că dețin un mandat de reprezentare și de la alte 21 de grupuri civice.(…) Totodată, procurorul general a indicat procedurile legale pentru contestarea ordonanței, susținerea pentru continuarea cercetărilor în dosarul disjuns în favoarea Secției parchetelor militare din cadrul PÎCCJ într-o manieră accelerată (independent de verificările care vor fi făcute asupra ordonanței adoptate de DIICOT), precum și faptul că toate persoanele interesate pot utiliza căile procedurale pe care le au la dispoziție. De asemenea, procurorul general a reliefat faptul că perspectivele care pot fi expuse de către persoanele interesate vor fi analizate de către procurorii competenți, procedura plângerii presupunând examinarea probatoriului administrat și a relevanței lui prin raportare la criticile formulate. În final procurorul general a arătat că va analiza și califica petiția depusă și va dispune măsurile de soluționare prin raportare la normele incidente”, transmite Parchetul General.

La aproape doi ani de la violențele din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au anunțat, pe 15 iulie, clasarea parțială a dosarului și declinarea unei părți din anchetă către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, privind intervenția unor jandarmi la protestul Diasporei. Șefii jandarmilor, Cazan Valentin, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin au scăpat de dosar. Mai multe detalii AICI.

sursa foto: Inquam photos/ Adriana Neagoe

 

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW