Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Peste o treime din firmele care au aplicat pentru reducerea timpului de lucru nu au primit banii promiși de Guvern

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 ianuarie 2021

La finalul lunii iulie, Guvernul adopta un set de măsuri destinat angajaților și angajatorilor care s-au confruntat cu diminuarea contractelor și a cifrei de afaceri în contextul pandemiei de coronavirus. Până pe 15 ianuarie, 3.856 de firme au optat pentru reducerea timpului de lucru cu acoperirea a jumătate din salariu de către angajator şi cu diferenţa de către stat, potrivit unui răspuns transmis de Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Munca (ANOFM) pentru Mainnews.ro.

Măsura sprijină angajatorii care sunt în situaţia de a flexibiliza programul de muncă al angajaţilor, în sensul în care îi sprijină pe angajatori să poată face acest lucru cu un aport din partea statului. E vorba despre reducerea timpului de lucru cu până la 50% din acesta, iar statul urmează să plătească diferenţa faţă de salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate”, declara Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, pe 31 iulie 2020.

Peste o treime din firmele care au aplicat pentru reducerea timpului de lucru, anume 1.332 din 3.856, nu au primit, încă, banii promiși de Guvern, se arată într-o statistică a ANOFM.

Suma totală cu care Executivul ar trebui să vină în sprijinul antreprenorilor se ridică la 78 de milioane de lei.

(Sursă: ANOFM)

Răspunsul transmis de ANOFM

Amintim că, potrivit OUG nr. 132/2020 cu modificările și completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.

Reducerea timpului de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare, lunar, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal. Decizia angajatorului privind reducerea timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile şi drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW