Peste 9.000 de amendamente propuse pentru modificarea Legilor educației. Măsurile agreate în urma dezbaterilor
Ministerul Educației a primit 1.500 de seturi de propuneri de îmbunătățire a noilor Legi ale educației până joi, 25 august, ora 18:00, a transmis ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu. În cadrul unei conferințe de presă privind proiectele de Legi ale educației, după încheierea perioadei de 43 de zile de consultări publice organizate de minister, Cîmpeanu a prezentat rezultatele dezbaterilor.
Cele 1.500 de seturi de propuneri de îmbunătățire a pachetului legislativ „România educată” totalizează circa 9000 de amendamente propuse, pe care Ministerul Educației susține că le va parcurge până la începutul lunii septembrie, care înseamnă în mai puțin de o săptămână.
În forma redactată după consultarea amendamentelor, proiectele celor două legi vor intra în Guvern. Odată ce vor fi adoptate de Executiv, ele vor fi transmise Parlamentului, forul legislativ al țării, care va decide procedura de adoptare, apoi vor fi anunțate și acțiunile care se vor constitui într-o altă serie în care aceste propuneri pot să fie îmbunătățite.
Măsuri agreate în timpul dezbaterilor
Unele propuneri au fost deja analizate și acceptate, regăsindu-se, conform ministrului de resort, în proiectul care va fi avansat în circuitul de avizare.
Între ele se numără posibilitatea nu numai a Colegiilor Naționale, ci și a Colegiilor, de a organiza examene de admitere la liceu, separate de Evaluarea Națională, pentru Colegiile care doresc să își formeze clase de excelență.
Totodată, MEN a stabilit că examenele de admitere vor fi elaborate în afara Colegiilor, cel mai probabil de Academia Română, în urma opiniei din mediul public că aceasta este o măsura discriminatorie care îi favorizează pe elevii cu o situație financiară bună, care își permit să facă meditații cu profesorii de la Colegii.
„Din păcate, am fost nevoit să înțeleg că încrederea în școală și în profesori este la o cotă foarte scăzută (…) Noi părinții dorim foarte mult să ne trimitem copiii în niște colegii naționale în care tot noi părinții afirmăm că nu avem încredere. Subiectele vor fi elaborate în afara Colegiilor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
În urma consultărilor publice a fost agreată și susținerea examenului de bacalaureat cel mai devreme în anul 2027 după ce o întreagă generație de liceu va fi parcurs studiile liceale după planurile cadru noi.
Mai mult, MEN a agreat susținerea unei probe scrise, de sine stătătoare, la Limba și literatura română, care va cuprinde și gramatica.
De asemenea, Cîmpeanu a precizat că a trebui extinsă lista probelor facultative la alegerea candidaților pentru a acoperi tot spectrul disciplinelor care vor face parte din noile planuri cadru, inclus la alegere școlii și elevului, cu condiția ca aceste probe să fie corelate și cu calificările definite de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC) pentru a se putea elibera certificate de competență profesională care să fie credibile și să fie luate în considerare atât de angajatori cât și de universități.
Consultările publice, criticate de USR
USR consideră că dezbaterile au fost „menite să ajungă la concluzii care au fost dinainte stabilite de ministrul Sorin Cîmpeanu și de președintele Klaus Iohannis: protejarea plagiatorilor, feudalizarea universităților și permanentizarea rectorilor pe funcții, politizarea numirilor în posturi de conducere, bulversarea sistemului de admitere la liceu”.
„L-am întrebat deschis, ieri, pe ministrul Cîmpeanu dacă susține și i se pare etică propunerea ca o persoană care a plagiat să poată renunța voluntar la titlul de doctor. Răspunsul a fost evaziv și neasumat, dar, din argumentele prezentate, a rezultat fără putință de tăgadă că ministrul Cîmpeanu, care a dat în 2014 ordonanța specială de a-l face scăpat pe premierul Ponta, are acum misiunea să-l scape și pe premierul Ciucă“, transmis Simona Spătaru, senatoare USR, referindu-se la propunerea PNL agreată de MEN potrivit căreia autorul unei teze de doctorat plagiate va restitui banii pentru serviciile de școlarizare, același urmând să fie cazul și pentru persoanele care renunță la titlul de doctor unilateral.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/peste-9-000-de-amendamente-propuse-pentru-modificarea-legilor-educatiei-masurile-agreate-in-urma-dezbaterilor/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/peste-9-000-de-amendamente-propuse-pentru-modificarea-legilor-educatiei-masurile-agreate-in-urma-dezbaterilor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on to that Topic: mainnews.ro/peste-9-000-de-amendamente-propuse-pentru-modificarea-legilor-educatiei-masurile-agreate-in-urma-dezbaterilor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/peste-9-000-de-amendamente-propuse-pentru-modificarea-legilor-educatiei-masurile-agreate-in-urma-dezbaterilor/ […]