Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Peste 800 de români au fost evacuați din Israel, iar alți 800 încă așteaptă sprijinul autorităților. Români se află și în Fâșia Gaza

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2023

Peste 800 de cetățeni români au fost repatriați din Israel cu sprijinul companiei naționale TAROM și al unor companii private, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, într-o intervenție la Digi24 de luni, 9 octombrie. Cu toate acestea, aproximativ 800 de români mai sunt încă în Israel. Români se află și în Fâșia Gaza.

„Situația este fluidă. Estimăm că încă 800 de cetățeni români se află în Israel (…), dar situația este volatilă. În fiecare zi au fost mai mulți cetățeni care ne-au indicat unde se află și au solicitat sprijinul nostru”, a spus Luminița Odobescu.

În cadrul demersurilor de repatriere, au fost organizate nouă curse aeriene. Șefa diplomației române a subliniat că situația poate fi gestionată utilizând aeronavele TAROM și ale altor operatori privați, având totuși în vedere și alte opțiuni pentru asigurarea repatrierii cetățenilor. Wizz Air a anunțat că își suspendă toate zborurile pe relația România – Israel.

350 de români se află și în Fâșia Gaza, dar nu toți au solicitat repatrierea, conform ministrului de Externe.

„Situația este extrem de complicată. Avem o situație a celor care doresc și au solicitat evacuarea, respectiv repatrierea. Solicitarea de evacuare o avem de la aproximativ 100 de persoane. În jur de 350 de români se află în Fâșia Gaza”, a anunțat șefa MAE.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Israelului și doresc evacuarea, respectiv repatrierea, trebuie să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv pentru a-și anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

CITEȘTE ȘI: Români în Israel: La aeroport e liniște, organizat. Sirenele sună neîncetat/ Judecător: M-am întors șocată

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW