Peste 6000 de refugiați ucraineni s-au angajat în România, în numai o săptămână. Condițiile pentru decontarea cheltuielilor de cazare
Numărul cetăţenilor ucraineni care s-au angajat în România a atins, în această săptămână, un nou record, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS). Conform sursei citate, până luni, 7 august, au fost încheiate 6.850 de contracte de muncă pentru cetăţeni ucraineni, refugiați în România. Cifra angajărilor este cu 24 mai mare faţă de săptămâna trecută.
Din cei 6.850 ucraineni angajaţi în România, după declanşarea războiului, cei mai mulţi, 1.390, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.215 în construcţii. Alţi 815 sunt angajaţi în hoteluri şi restaurante, iar 747 în domeniul comerţului, arată datele prezentate de Ministerul Muncii.
Cei mai mulţi – 2.863 la număr, lucrează în Capitală, 388 în judeţul Timiş şi 377 în judeţul Constanţa.
Pe lângă cele 6.850 de contracte încheiate după invazia Ucrainei de Rusia, în baza de date a MMSS există alte 1.125 de contracte de muncă, care sunt încheiate înainte de 24 februarie 2022(n.r. data la care a izbucnit războiul în Ucraina).
Condițiile pentru decontarea cheltuielilor de cazare a refugiaților ucraineni
Guvernul României a schimbat regulile de decontare a cheltuielilor pentru cazarea refugiaților ucrainenim din luna mai ac.
Astfel, pentru primele patru luni, suma forfetară destinată refugiaților se compune dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, care are valori diferite pentru familii sau persoane singure, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2.000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană, ce este în valoare de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană. Începând cu a cincea lună, refugiații ucraineni trebuie să fie angajați în România/să aibă copiii înscriși la școală, pentru a primi ajutorul financiar din partea României.
Potrivit ultimelor date ONU, aproape 4 milioane de ucraineni au intrat în România, de la începutul războiului. Pe teritoriul României au rămas 94 000 de refugiați ucraineni.
Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu
Comentarii